Crtani roman posvećen Munchu

Svjetski strip se aktualno zanima za postojanja slavnih umjetnika, pa je pariški izdavač Dargaud, objavio zanimljiv crtani roman o Picassovom postojanju, autora Oubrerie et Birmanta.

Munch je aktualiziran zahvaljujući norveškom crtaču Steffenu Kvernerlandu koji je na 300 strana ispričao život preteće ekspresionizma. Munch, otac “Krika” je davno priznao da nikada ne slika ono što vidi, nego već viđeno. Norvežanin je ostvario iznimno djelo, ekspresionističkih i kubističkih uticaja, daleko od fotografije ili skice.

Njegov se strip radosno poigrava potražnjom uništvanja, zahvaljujući dugogodišnjem studiranju Munchovih, zabilješki, stihova, slika, dnevnika i razumljivo, platana.

Rođen januara 1963 u Hangesundu, Kvernerland je poznat po Ibsenovoj biografiji isto kao i životopisu norveškog umjetnika Olafa Gulbnenssona, ali i stripskim verzijama, brojnih književnih djela. Adaptirao je i “Crnog Mačka” Allana Edgara Poe pa antologiju rocka. Spada u red najpoznatijih ilustratora Starog svijeta još od 1993 godine kada je objavio prve, strip serije.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *