“Čovjek godine 1886”, francuski strip Andronika i Mavrića

L'Homme de l'Année 1886Pariška izdavačka kuća Delcourt izdala je nedavno privlačan i kvalitetan strip, pod nazivom “Čovjek godine 1886” u kolekciji Histoire&Histoires.

Priče o bezimenoj

Bosanskohercegovački crtački dvojac Filip Andronik i Senad Mavrić je među autorima ostvarenja, za koje je scenario napisao Francuz iz Rouena Ceka, uz pomoć Freda Duvala. Kolorist crtanog romana od 56 strane je Thorn.
Ponudili su ljubiteljima stripa njihovu verziju o muzi čuvenog Frédérica Augusta Bertholdija, anonimnoj ali stvarnoj djevojci koja je nadahnula slavnog skulptora za statuu Slobode, što dominira newyrokšku luku. Pariške priče kažu da se radilo o mladoj Lisette, skromnoj pralji sa Montmatrea, sa kojom je umjetnik jedno vrijeme dijelio svakidašnjicu i ovjekovječio je u kamenu. Najnovije djelo, o sadržaju ističe da se radilo o Félicie, što nikada nije dokazano!

Putovanje u prošlost

Sarajlije i Francuzi sa mnogo strasti i inteligencije podarili su najbolje što posjeduju, ujedinjujući nadahnutost, nadarenost i znanje. Jedostavan koncept stripa ne znači da djelu nedostaje ambicioznosti. Pripovjedači i crtači vješto odvode čitatelja u davnu epohu, dozvoljavajući mu fantastično, vremensko putovanje.

Frédéric Auguste Bertholdi bio je rođen u Colmaru. Nazvao je slavnu statuu “Sloboda obasijava svijet” što je postavljena na Bedioe’s Island u NYC, 28. listopada 1886. godine, uz njegovo učešće. Također je autor čuvenog “Lava iz Belforta”, uklesanog u liticu, kao simbol gradskog otpora u vrijeme opsade 1870-1871 godine. Sagradio je čuvenu fontanu u Lyonu što i danas krasi trg Terreaux i još 35 poznatih skulptura, što krase trgove i ulice brojnih svjetskih gradova. Također je i slikao, potpisujući djela pseudonimom Amilear Hasentatz. Umro je 1904. u Parizu, u 70 godini postojanja, od poslijedica tuberkuloze.

Džana Mujadžić