Claudia Cardinale “fotosopirana” za poster Festivala u Cannesu


Protesti zbog retuširanja

Talijanska glumica Claudia Cardinale, dugogdišnja stanovnica Grada svjetlosti što je nedavno izgubila drugog supruga, reditelja Pasquale Squiterija, oca njezine jedinice Caludie, je na posteru 70. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannes-u. Ali fotografija je retuširana pa je lijepa Sicilijanka rođena u Tunisu pa posjeduje i berberske korijene, izgubila obline i dio kose. Na originalnoj fotografiji koju je snimio nepoznati fotograf na rimskom krovu, mlada žena od 21. godinu pleše a vjetar joj podiže suknju. Kada se uporedi sa posterom, zamjetljivo je da je klise retuširan pa tijelo vitkije a grudi više naglašene. Nožni zglobovi su manji a nestao je i dio bedara, dok su stopala znatno skraćena. Pramen na bradi je također izbrisan a kosa lerša u suprotnom smijeru.

Poster je”hommage” nezavisnoj ženi i angažiranoj glumici” te nema značaja obrađivati njezinu fotografiju, poput onih na kojima manekenke čuvenih magazina reklamiraju nove modele odjeće. Društvene mreže su odmah tražile objašnjenja pa je pariški ured najpoznatijeg svjetskog festivala, smješten u sedmom gradskom okrugu, nedaleko od Američke crkve, doslovice eksplodirao! Posebno, što su žene rediteljice rijetko presjednice programa. U proteste su se umiješale i brojne, feminističke organizacije.

Sve je to samo kino

Glumica pored 79. godina odlično izgleda i nema nikakvih zdravstvenih problema pa često vodi unuke u šetnju, inteligentno je odgovorila na polemiku jer Thierry Frémaux, glavni delegat čuvenog festivala nije htio komentirati događaj.
Prije snimanja novog filma Claudia je smirila zapaljene duhove izjavom :
– Osim što sam počašćena i ponosna što su me odabrali za jubilarno izdanje festivala, raduje me i izbor fotografije!
Moj spontani ples na rimskom krovu zabilježen je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća ali se ne sjećam imena fotografa. Snimak me podsjeća na početke filmske karijere, u doba kada ne bih mogla zamisliti da ću se, nekoliko godina kasnije naći u prilici popeti čuvenim stepenicama, najslavnije filmske palače. Fotografija je retusirana radi efekta ležernosti, prenoseći me u sajanu osobu. Radi se o sublimiranosti! Danas postoje bitniji sadržaji od snimka koji potvrđuje magičnost i misteriju filmske umjetnosti. Sve je to kino, ne zaboravimo!
Aktualno se intenzivno traži fotograf, kako bi se saznalo što misli o “popravci”.

Džana Mujadžić