Članovi Akademije glasali za “12 godina ropstva”, a film nisu ni gledali!

Ukoliko ste jedni od onih koji nisu pljeskali u suzama kada je film “12 godina ropstva” proglašen najboljim filmom te pokupio Oscara, mogla bi vas zanimati vijest da glasovanje za izbor tog filma i nije bilo baš u potpunosti korektno.

Kao što je voditeljica Ellen DeGeneres u šali izjavila: “Mogućnost broj jedan: ’12 godina ropstva’ osvaja Oscara za najbolji film. Mogućnost broj dva: svi ste rasisti”.

Gore od toga što su neki članovi Akademije zadržali svoja kritička mišljenja za sebe, jest činjenica da su neki od članova glasali za ovaj film, a da ga uopšte nisu pogledali. Naime, osjećali su da im je dužnost glasati upravo za “12 godina ropstva”.

“Dva glasača priznala su kako nisu ni pogledali film, smatrajući kako bi to bilo previše uznemirujuće. Međutim, priznali su kako su svejedno glasali upravo za taj film jer, s obzirom na društvenu relevantnost, osjećali su se dužnim glasati za njega”, piše “Los Angeles Times”.

Ovim činom poteže se pitanje da li je filmska elita zaista ključna prilikom donošenja odluka za dobitnike “zlatnih kipića”.

haber.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *