Početna / Svaštara / Christopher Plummer ne može sasvim popraviti “All the Money in the World”

Christopher Plummer ne može sasvim popraviti “All the Money in the World”

“All the Money in the World” svakako zarađuje bodove- i izaziva radoznalost- zbog svoje čiste logistike, zamijenivši Kevina Spaceya u jedanaestom satu nakon navoda o seksualnom zlostavljanju. Ipak, očaravajuće perfomanse Christophera Plummera i visok stepen poteškoća nisu dovoljni da bi film režisera Ridleya Scotta o čuvenom kidnapovanju iz 1973. davao osjećaj kao da donosi potpunu zadovoljavajuću isplatu.

Inspirisan stvarim kidnapovanjem 16- godišnjeg unuka mijardera Dž. Pol Gentlija, slobode koje je film uzimao postale su posebno izražene tokom klimatskog čina. Dok je Plummerov prikaz Gettya kao imperijalnog, plutokrat ima blagovremen pogled u ovom dobu nejednakosti, te same kvalitete ograničavaju karikaturu, s obzirom da simpatije filma leže uz Gail, koju glumi Michelle Williams.

Recimo to ovako: iskorištavanje Spaceyja i pljačkanje u Plummeru u nekoliko sedmica nije bio mali poduhvat. To je glavna uloga, a film (Prilagođen od strane Davida Scrapa iz knjige Johna Pearson) zapravo je najjači tokom prve trećine, kada su Getyjeve osobine najistaknutije u priči.

Nakon toga, napetost oko otmice i napori Gaili da oslobodi Getty, uz pomoć Fletchera Chacea (Marka Wahlberg), postala je konvencionalnija, gradeći se do trilera koji nastoji da poveća tenzije, ali dokazuje tako uočljivo oblikovan Holivud-izgled kako žrtvovati autentičnost. Mladi Paul Getty (Charlie Plummer, nema nikakve povezanosti sa Christopherom) trenutno radi u Rimu kada odjednom bude povučen u kombi, a otmičari zahtjevaju 17 miliona dolara za otkup.

Ali postoji prilično velika veza: Gail se izdvojila, kao što je prikazano u flashbacku, kada je razvela Getyjevog sina. Stariji baron nafte, u međuvremenu, nije sklon platiti, navodeći zabrinutost za sigurnost njegovih 13 unučadi, otprema tada Chacea kako bi riješio taj slučaj tiho i jeftino, što je više moguće.

“All the Money in the World” prikazuje se od 25. Decembra u SAD-u.