Christopher Plummer ne može sasvim popraviti “All the Money in the World”

“All the Money in the World” svakako zarađuje bodove- i izaziva radoznalost- zbog svoje čiste logistike, zamijenivši Kevina Spaceya u jedanaestom satu nakon navoda o seksualnom zlostavljanju. Ipak, očaravajuće perfomanse Christophera Plummera i visok stepen poteškoća nisu dovoljni da bi film režisera Ridleya Scotta o čuvenom kidnapovanju iz 1973. davao osjećaj kao da donosi potpunu zadovoljavajuću isplatu.

Inspirisan stvarim kidnapovanjem 16- godišnjeg unuka mijardera Dž. Pol Gentlija, slobode koje je film uzimao postale su posebno izražene tokom klimatskog čina. Dok je Plummerov prikaz Gettya kao imperijalnog, plutokrat ima blagovremen pogled u ovom dobu nejednakosti, te same kvalitete ograničavaju karikaturu, s obzirom da simpatije filma leže uz Gail, koju glumi Michelle Williams.

Recimo to ovako: iskorištavanje Spaceyja i pljačkanje u Plummeru u nekoliko sedmica nije bio mali poduhvat. To je glavna uloga, a film (Prilagođen od strane Davida Scrapa iz knjige Johna Pearson) zapravo je najjači tokom prve trećine, kada su Getyjeve osobine najistaknutije u priči.

Nakon toga, napetost oko otmice i napori Gaili da oslobodi Getty, uz pomoć Fletchera Chacea (Marka Wahlberg), postala je konvencionalnija, gradeći se do trilera koji nastoji da poveća tenzije, ali dokazuje tako uočljivo oblikovan Holivud-izgled kako žrtvovati autentičnost. Mladi Paul Getty (Charlie Plummer, nema nikakve povezanosti sa Christopherom) trenutno radi u Rimu kada odjednom bude povučen u kombi, a otmičari zahtjevaju 17 miliona dolara za otkup.

Ali postoji prilično velika veza: Gail se izdvojila, kao što je prikazano u flashbacku, kada je razvela Getyjevog sina. Stariji baron nafte, u međuvremenu, nije sklon platiti, navodeći zabrinutost za sigurnost njegovih 13 unučadi, otprema tada Chacea kako bi riješio taj slučaj tiho i jeftino, što je više moguće.

“All the Money in the World” prikazuje se od 25. Decembra u SAD-u.