Christoph Waltz dobiva zvijezdu na Šetalištu slavnih

Dvostruki oskarovac Christoph Waltz 1. decembra će dobit svoju zvijezdu na Hollywoodskom Šetalištu slavnih. Bit će 2 536 dobitnik te počasti, a zvijezdu će otkriti slavni režiser Quentin Tarantino,.

Tarantino je, naime, režirao oba filma za uloge u kojima je Waltz nagrađen Oscarom; Inglourious Basterds (2009.) te Django Unchained (2012.).

Austrijski glumac počeo je karijeru na njemačkoj televiziji davne 1979. godine.

Waltz je rođen u Beču u Austriji, 4. novembra 1956 god. Sin je Nijemca Johannesa Waltz i Austrijanke Elisabeth Urbancic.

Studiralo je glumu u školi Max Reinhardt Seminar u Beču, te na filmskom institutu u New Yorku. Započeo je prvo kaopozorišni glumac, nastupajući na mjestima kao što su Zürich Schauspielhaus u Zürichu, bečkom Burgtheateru i Salzburg Festivalu. Kasnije je postao uspješni televizijski glumac. 2000. godine napravio je režiserski debi na njemačkom jeziku u televizijskoj produkciji Wenn man sich. Waltz tečno govori tri jezika njemački, francuski i engleski koji govori i u filmu Nemilosrdni gadovi, za koji je dobio nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu nagrade BAFTA, Zlatni globus, Screen Actors Guild Award i Oscara za najbolju sporednu ulogu 2009. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *