Charlie Hebdo objavio podrugljive karikature pada ruskog aviona i pogibije vojnog orkestra

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov komentarisao je karikaturu francuskog satiričnog Charlie Hebdoa o padu aviona Tu-154 kod Sočija: „Još jedan izmet na papiru tih pariških dvonožaca”.

Francuski satirični časopis Charlie Hebdo objavio je, u svom najnovijem broju, karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se prije četiri dana srušio u Crno more pri čemu je poginulo 92 ljudi.

Moskva je burno reagirala na karikature.

Na jednom crtežu je prikazan pad aviona, u kojem vođa orkestra izvodi ton “a”, uz natpis “Repertoar horova Crvene armije se proširuje”.

Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u srijedu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog aviona, prenio je Tass.

“Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u Charlie Hebdou su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civiliziranih ljudi”, napisao je Dolgov na Facebooku.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog sedmičnika slobodni da izraze svoje stavove.

Ruska agencija navodi da je Charlie Hebdo u svom posljednjem ovogodišnjem izdanju, koje se našlo na kioscima u srijedu, objavio i karikature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.

Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom – u novembru 2015. objavio je crteže na temu nesreće ruskog aviona Kogalimavia A321 u Egiptu u kojoj je poginulo 224 ljudi, što je i tada izazvalo oštre kritike Rusije, podsjeća Tass, prenosi agencija Tanjug.

Također, u oktobru 2016, Charlie Hebdo objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu, dodaje ruska agencija.