Home / Biografije / Charles John Mahoney – Biografija

Charles John Mahoney – Biografija

Američki je glumac rođen u  Blackpool, Lancashire, England 20. juna 1940. godine, a umro 4. februara 2018. godine u Chicago, Illinois, U.S.

Glumac je emigrirao u Sjedinjene Američke Države u dobi od 18 godina i svoju glumačku karijeru započeo na pozornici 1977. godine, a kasnije je počeo da glumi u filmovima 1980. godine.

Pored svog filmskog i televizijskog rada, Mahoney je radio i kao glumac za posuđivanje glasa i bio je posebno strastven u svom scenskom radu na Broadwayu i u Chicago teatru.

Privatni život
Otkrio je da je bio u nekoliko veza, i da se nikada nije oženio, navodeći nesretan brak svojih roditelja kao nešto čega se bojao da će se i njemu desiti. Sredinom 1980-ih bolovao je od raka debelog crijeva i osjećao se nesposobnim za seks nakon kolostomije. Njegova katolička vjera bila je u središtu njegovog života i rada.

Filmovi u kojima je glumio
2010./I Flipped 
2007./I Dan in Real Life 
2005. Fathers and Sons 
2001. Atlantis: The Lost Empire 
2001. Almost Salinas 
2000. The Broken Hearts Club: A Romantic Comedy 
1999. The Iron Giant 
1998. Antz 
1996. Mariette in Ecstasy 
1996. She’s the One 
1996. Primal Fear 
1995. The American President 
1995. An Affectionate Look at Fatherhood 
1994. Reality Bites 
1994. The Hudsucker Proxy 
1993. Striking Distance 
1993. In the Line of Fire 
1992. The Water Engine 
1992. The Secret Passion of Robert Clayton 
1992. Article 99 
1991. Barton Fink 
1991. The 10 Million Dollar Getaway 
1990. The Russia House 
1990. Love Hurts 
1990. The Image 
1989. Dinner at Eight 
1989. Say Anything… 
1988. Eight Men Out 
1988. Betrayed 
1988. Frantic 
1987. Moonstruck 
1987. Suspect  
1987. Tin Men 
1986. The Christmas Gift
1986. Streets of Gold 
1986. The Manhattan Project 
1986. Trapped in Silence 
1985. Code of Silence 
1985. First Steps 
1984. The Impostor 
1983. Through Naked Eyes
1982. Mission Hill 
1982. Will: The Autobiography of G. Gordon Liddy 
1981. Hudson Taylor

Serije u kojima je glumio
2015. Foyle’s War 
2010. $#*! My Dad Says 
2009. In Treatment 
2007. The Simpsons 
2006. ER 
2003. Gary the Rat 
2000. Teacher’s Pet 
2000. Becker
1998. Nothing Sacred 
1997. Tracey Takes On… 
1996. 3rd Rock from the Sun  
1992. Unnatural Pursuits 
1992. Cheers 
1992. Screenplay 
1992. The Human Factor 
1990. H.E.L.P. 
1987. American Playhouse 
1987. Saturday Night Live 
1985. Lady Blue 
1982. Chicago Story 
2011. – 2014. Hot in Cleveland 
2009. – 2010. Burn Notice 
1993. – 2004. Frasier

Ostala filmografija
2009. Tired of Being Funny (Short) 
1994. A Hard Rain (Short
1987. The Hustler of Money (TV Short) 
2005. Kronk’s New Groove (Video) 
2003. Atlantis: Milo’s Return (Video) 
2001. Atlantis: The Lost Empire (Video Game) 
1995. Biography (TV Series documentary) 
1988. Favorite Son (TV Mini-Series) 

Nagrade koje je dobio
2004. Gold Derby Awards
2000. Screen Actors Guild Awards
1998. Chicago Film Critics Association Awards