Champs Elysées Film Festival u Parizu


80 filmova i 100 predstava

Nakon prošlih uspjeha Champs Elysées Film Festival, koji je zamislila i ostvarila galska producentica i difuzerka Sophie Dulac, predstavlja od 15. do 22. lipnja šesto izdanje nezavisnog američkog i francuskog filma. Ovogodišnji predsjednici su Randal Kleiser, američki reditelj i producent, autor poznatog ostvarenja “Grease” i francuski književnik, dobitnik najvećeg priznanja “Goncourt” 2013. godine, Pierre Lemaître. Žiri kojim će presjedavati će najprije nagraditi šest djela galske selekcije pa isto toliko američkih filmova. Publika će odabrati svog pobjednika. Pariški filmofili će tjedan dana susretati Alexa Rossa Perry, Jerryja Schatzberga, Calaude Brasseura, Arnanda i Jean-Marie Larrieu, Aisu Maingu i Elsu Zilberstein.

Aktualno je uvedena i nova glazbena programacija pa će posjetitelji na slavnom Rooftopu, najljepšoj terasi grada slušati Camp Claudea, La Féline, Requin Chagrin, Juliette Armanet, Niki Niki, Sarah Savoy i Dj Piège à garçons.
Kako će se šesto izdanje festivala otvoriti pod znakom slavlja, gledatelji će ostvariti filmsko putovanje kroz kinematografije SAD i Francuske. Dvadeset kratkometražnih francuskih i američkih ostvarenja će nagraditi publika a prvi put će se dodijeliti i Nagrada žirija pod predsjedništvom glumca i reditelja, Louisa de Lencqueseinga. Svaku večer će se upriličavati “crveni tepisi” što će primati pred premijere prestižnih filmova, u prisutnosti ekipa.
Nakon Detroita 2015. godine i Chicaga 2016., slaviće se New Orleans sa sedam ostvarenja koja imaju za dekor ovaj mitski, kosmopolitski grad. Posjetitelji manifestacije će moći prisustvovati “okruglim stolovima” posvećenim filmskom životu New Orleansa.

Praćeni željom da od manifestacije naprave raskrsnicu umjetnosti, organizatori uz učešće i podršku Slow Galerije predstavljaju i postavku ilustracija od 48 eksponata umjetnika iz američkog grada. Planira se i serija okruglih stolova čiji će moderator biti Cinemateaser. Predložiće se refleksije o mjestu i ulozi filmskih perspektiva nezavisne sedme umjetnosti dvije zemlje, uz učešće različitih žirija i reditelja filmova iz natjecateljskih programa.

Organiziraju se i profesionalni dani festivala sa US Progress i Paris Coproduction Village. Manifestacija i ove godine podržava humanitarno udruženje “Filmski san” akcijom “Champs Elysées Film Festival u bolnici” pa će mali bolesnici vidjeti mnoštvo dječijih ostvarenja.

Projiciraće se 80. filmova i upriličiti 100 predstava u svim kino dvoranama najljepše avenije na svijetu : Balzacu, Gaumont Marignanu, Lincolnu, Publics Cinéma, UGC-u, George V i Clubu Etoile.

Džana Mujadžić