Vijesti

Četvrti dan 24. Sarajevo Film Festivala

U sklopu Takmičarskog programa 24. Sarajevo Film Festivala gledatelji su imali priliku vidjeti dva rumunjska filma, svjetsku premijeru filma Ljubav 1. pas, režisera Florina Serbane, i regionalnu premijeru filma Limunada, režiserke Ionae Uricaru.

Nakon što se na Cannes Film Festivalu osvojio Nagradu žirija i Nagradu ekumenskog žirija, film Capernaum redateljice Nadine Labaki prikazan je jučer u sklopu programa Open Air. Ova emotivna drama donosi priču o dvanaestogodišnjem dječaku Zeinu koji se našao pred sudom i tuži svoje roditelje jer su ga donijeli na svijet.

Četvrti dan Sarajevo Film Festivala obilježilo je potpisivanje koprodukcijskog sporazuma između Francuske i Bosne i Hercegovine. Sporazum su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni. Sporazumom je osuvremenjen pravni okvir za koprodukcije između dvije zemlje. Prema novom koprodukcijskom sporazumu film rađen u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Francuske bit će smatran nacionalnim filmom i u Francuskoj i u BiH, te će na taj način imati pristup dodatnim mogućnostima financiranja.

Danas u Takmičarskom programu igranog filma posjetitelji će moći pogledati turski film Kradljivci golubova, redatelja Osmana Naila Dogena. Šesnaestogodišnji Mahmut provodi dane hraneći golubove a novac zarađuje tako što krade od drugih ljudi. Životni san mu je da postane vlasnik najboljeg goluba. Jednoga dana, jedan od njegovih golubova bježi. Nakon što ga pronađe kako se gnijezdi na krovu jedne kuće, Mahmut upoznaje Ismaila koji tu živi i taj susret mijenja njihove živote.

Također, na platnu Narodnog pozorišta naći će se i srpski film, režisera Ognjena Glavonića, pod nazivom Teret. Film prati glavnog lika koji radi kao vozač kamiona tijekom NATO bombardiranja Srbije 1993. Dobivši zadatak prevesti tajni teret s Kosova u Srbiju, vozi kroz ratom razorenu Srbiju i ne postavlja nikakva pitanja, samo posmatra, znajući da će se morati suočiti sa posljedicama svojih djela po povratku kući. Glavnu ulogu filma tumači Leon Lučev.

Sve detaljno o programu i događanjima možete pronaći na službenim web stranicama Festivala.