Černobil je i zvanično najbolje ocijenjena serija svih vremena

26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobil u Ukrajini u Sovjetskom Savezu došlo je do eksplozije koja je otpustila radioaktivne materijale

Nakon posljednje, pete epizode, gledaoci se slažu da je serija Černobil potukla rejting Game of Thrones. Černobil je službeno najbolje ocijenjena serija u historiji. The Guardian je razgovarao s ekipom koja je radila na setu i napravila izvanredan posao, pogotovo kada je riječ o izgledu glumaca iz osamdesetih godina prošlog vijeka u Sovjetskom savezu.

Jedan od najtežih zadataka imao je majstor maske Daniel Parker koji je morao dočarati kako su izgledali ljudi koji su umirali od direktne izloženosti radijaciji poput vatrogasaca i Aleksandra Akimova, rukovodioca noćne smjene u černobilskoj elektrani. U seriji on umire u teškoj agoniji, a na kraju ostaje bez lica jer mu koža jednostavno nestaje i spada s kostiju. Potresno je bilo i gledati kako vojnici ubijaju kućne ljubimce koji su ostali iza vlasnika jer su i sami bili radioaktivni.

Naime, 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobil u Ukrajini u Sovjetskom Savezu došlo je do eksplozije koja je otpustila radioaktivne materijale širom Bjelorusije, Rusije i Ukrajine sve do Skandinavije i Zapadne Evrope. Jared Harris glumi Valerija Legasova, vodećeg sovjetskog nuklearnog fizičara. Emily Watson glumi Ulanu Komjuk, sovjetsku nuklearnu fizičarku posvećenu rješavanju tajne onoga što je dovelo do černobilske katastrofe.