Buržuji iz “Jungle”

Michael Haneke je dugovremeno drag uzvanik Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu i jedan od privilegiranih reditelja čuvenog “Kluba 8”, odnosno nositelja dvostruke Zlatne palme.

Odmah nakon objave zvaničnog programa, ovogodišnjeg jubilarnog izdanaja najslavnije smotre sedme umjetnosti, prognoziralo se kako će slavni Austrijanac ostvariti neviđeno i osvojiti još jednu palmu.

Nakon dvije projekcije, jasno je da se to neće dogoditi! Film sa zvijezdama poput Jeana-Louisa Trintignanta, Isabelle Huppert i Mathieua Kassovitza je okarakteriziran kao “mali Haneke”, uprkos ambicioznoj priči o buržujskoj obitelji koja živi u izobilju, nedaleko od poznate imigrantske “Jungle” u galskoj luci Calais. Sadržaj naliči američkoj sapunici društveno patološkog karaktera, koja je razočarala kritičare i filmske stručnjake.

Pet godina nakon Zlatne palme za film “Ljubav”(Amour), Haneke se vratio na Croisette ispoljivši svoj čuveni kulturni nihilizam kao i buržujski solipsizam, pokazavši hladnokrvno ubojstvo kao rasplet kraja postojanja, pa proglašen manje uspješnim nastavkom predhodnog remek-djela koje nije uspio reinkarnirati.

Džana Mujadžić