Bugari i Rumuni nagrađeni u Locarnu

Ralitza Petrova GodlessLocarno nagradio socijalna ostvarenja

Bugarska rediteljica Ralitza Petrova dobila je nagradu okumenskog žirija 69. izdanja Locarno Film Festivala čiji je ovogodišnji predsjednik bio čuveni meksikanski reditelj Arturo Ripstein. Dobila je Zlatnog leoparda isto kao i njezina glavna glumica ostvarenja “Godless”, Irina Ivanovna, nagrađena za najbolju žensku interpretaciju. Film razrađuje Ganino postojanje, siromašne žene što pomaže starijim osobama sa psihičkim problemima i senilnošću. Uzima njihove osobne dokumente, koje sa životnim suputnikom prodaje na crnoj berzi. Težak život joj je oduzeo osjećajnost ali jedna baka je uspijeva promijeniti, zahvaljujući glazbi. Gana odlučuje prestati podkradati stare žene i ljude ali izaći iz začaranog kruga nedozvoljenog trafica, nije jednostavno.

Specijalna nagrada žirija uručena je Rumunu Radu Jude za ostvarenje “Scarred Hearts”, čija se intriga događa na obalama Crnog mora 1937. godine, u doba najvećeg procvata fašizma.

Leopard za najnadareniju režiju otišao je u ruke portugalskog cineaste Joao Pedroa Rodrigeza za film naslovljen “O Oritologo”. Poljski glumac što živi u Francuskoj, Andrzej Seweryn je nagrađen istim priznanjem za interpretaciju glavnog muškog lika u filmu “Ostatnia rodzina”/Zadnja obitelj/ Janusa P.Matuzinskog.”Mister Universo” Tizze Covi i Rainera Frimmela o mladom ukrotitelju divljih mački što je otišao daleko, pronaći privjesak za ključeve koji mu je podario nekadašnji ljepotan Artur Rolina, dobio je specijalno imenovanje i nagradu filmske kritike FIPRESCI.

Priznanje publike prisutne na slavnoj Piazza Grande je osvojio je Ken Loach za nadahnuti film “Ja, Daniel Blake”, nagrađen prošlog proljeća na također 69. izdanju Festivala u Cannesu, “Zlatnom palmom”. Žiri programa “Cineasti današnjice” sa predsjdavajućim rediteljem Dariom Argentom, dodijelio je Zlatnog leoparda filmu mladog argentiskog cineaste Eduarda Williamsa “Razviće ljudske humanosti”

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *