Britanski glumci afričkog porijekla “bježe” u Hollywood

Britanski glumci afričkog porijekla sve više odlaze u SAD i postaju holivudske zvijezde pošto u svojoj zemlji nemaju dovoljno ponuda, ocjenjuje danas agencija Frans pres.

“To je potpuno smiješno. Kod nas ne dobijamo uloge, ali smo ovdje kandidati za Oskara. Sve koje znam u oblasti filma, u inostranstvu su. To se dešava i glumcima bijelcima, ali ne u ovolikoj mjeri”, izjavio je Kvame Kvei-Armah, britanski pozorišni glumac koji živi i radi u SAD.

Dejvid Harvud, poznat po ulozi u američkom filmu “Zavičaj” (Homeland), izjavio je da u Britaniji ima sve manje ponuda za tamnopute glumce.

Velika Britanija ima “getoizirani pristup crncima”, ocijenio je Femi Oguns, koji je u Londonu otvorio školu dramske umjetnosti namijenjenu promovisanju mladih talenata afričkog porijekla.

Prema nedavnom istraživanju, oko 2.000 glumaca afričkog i azijskog porijekla je napustilo Britaniju od 2009. do 2012. godine.

Takva situacija je zabrinula britanskog ministra kulture Eda Vejzija, koji je krajem januara održao okrugli sto o tom pitanju.

“Treba da učinimo više kako bi osobe iz različitih etničkih zajednica bile više zastupljene na filmu”, rekao je Vejzi.
On je predložio više “slijepih” kastinga, na kojima se ne navodi boja kože glumca koji konkuriše za ulogu u filmu.

Agencija Frans pres navodi da situacija, ipak, nije toliko dramatična u Velikoj Britaniji.

Na nedavnoj dodjeli britanskih filmskih nagrada Bafta, nekoliko britanskih umjetnika afričkog porijekla je dobilo nagradu. To su reditelj Stiv Mekvin za film “12 godina rob” i Čivetel Edžiofor za najboljeg glumac u istom filmu.
Njih dvojica su, takođe, nominovani za nagradu Oskara, čija će dodjela biti u nedjelju uveče.

(avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *