Britanski izumitelj kao superheroj Iron Man letio u odijelu kojeg je sam napravio

Britanski izumitelj, ekstremni sportista i inžinjer Richard Browning poletio je jučer kao superheroj Iron Man sa obale luke u Vancouveru u letećem odijelu koje je sam napravio.

Browning je dosad eksperimentisao u pravljenju odijela s raznim materijalima i mehanizmima. Međutim, kako je i sam priznao, na početku je imao dosta teških padova.

“Sve vrijeme sam padao, pokušavao, ustajao i učio nešto iz toga”, rekao je Browning.

Prvi razlog zbog kojeg je njegov tim odlučio ostati uz njega i nastaviti praviti odijelo bio je kada se Browning uspio zadržati šest sekundi u letu. Nakon unapređenja odijela, Browning je snimio video od 55 sekundi leta.

“Pretpostavka je bila da ljudski mozak i tijelo, ako su pravilno ojačani, mogu ostvariti neke prilično kul stvari”, rekao je Browning.

On je prije nekoliko mjeseci osnovao Gravity Industries koja ima za cilj podići ideju čovjekovog letenja na viši nivo razvijanjem tehnologije adekvatnih pogona. Kako kaže, sanja da će jednog dana moći “letjeti uz obalu neke plaže i vinuti se u nebo, možda uletjeti u helikopter i nastaviti putovanje”.

Iako tek uspijeva podići odijelo s tla, Browning vjeruje kako će u budućnosti moći letjeti više od 300 kilometara na sat i na visinama većim od 600 metara.