Vijesti

Brakorazvodni papiri Elvisa Presleyja prodati na aukciji za 44 hiljade KM

Brakorazvodni papiri Elvisa Presleyja i njegove supruge Priscille našli su se u subotu na aukciji, nakon što je američki kolekcionar i prodavač na prethodnoj aukciji uvidio interesovanje za Elvisove predemete. Papiri su prodati za 20 hiljada engleskih funti, ili više od 44 hiljade KM. Presley je 13. septembra 1959. godine, kao 24-godišnja muzička senzacija, upoznao Priscillu, kćerku zvaničnika vazduhoplovstva u Wiesbadenu, u Njemačkoj. Ljubav se, kako je to par kasnije isticao, javila na prvi pogled.

Njih dvoje su, dok je Elvis bio stacioniran u Njemačkoj, provodili sve više vremena zajedno. Kada je Priscillin otac očekivao da čuje kakve su mu namjere, Presley je rekao: “Pa, gospodine, meni je vaša kćer veoma draga.” Osam godina poslije, nakon što se Priscilla već preselila u Elvisovu kuću u Tennesseeju, dok je završavala srednju školu, uz odobrenje roditelja, njih dvoje su se vjenčali u Las Vegasu.

Papiri o razvodu ovog para našli su se na aukciji u Engleskoj novembra 2017. godine, a dokument o razvodu potpisan je 15. avgusta 1972. godine. Elvis je u sklopu razvoda potpisao, uz ostalo, da Priscilli ostavlja Mercedes iz 1971. godine, motor Harley Davidson i 100 hiljada dolara. Priscilla bi, prema sporazumu o razvodu, trebalo da dobije polovinu prihoda od tri rezidencije u Beverly Hillsu, Los Angelesu i Palm Springsu.

U dokumentu se navodi da su neprijateljske okolnosti i nesrećne razlike nastale između stranaka, zbog čega su živjeli odvojeno od 23. februara 1972. godine i zbog čega namjeravaju da razvedu brak putem zahtjeva sudu u Los Angelesu. Priscilla je tada u intervjuima govorila da je sa Elvisom živjela kao “u balonu” od, bukvalno, malih nogu i da nije imala normalno odrastanje. “Napustila sam ga, jer… Trebalo mi je vremena da saznam kakav je svijet. Stvarno nisam znala ko sam”, rekla je ona za USA Today.