Vijesti

Braća Coen predsjedavaju na 28. Festivalu u Cannesu

joel-eathan-cohenPrvi put u historiji najslavnijeg festivala sedme umjetnosti dva reditelja presjedavaju manifestaciju. Braća Coen, Joel i Ethan su često nagrađivani na slavnoj Croisette, pa će ocjenjivati zvanični program dugometražnih ostvarenja 68 izdanja Festivala u Cannesu.

Često nazvani “reditelj sa dvije glave”, slavna braća, 57 godisnji Ethan i tri godine stariji Joel, presjedavaće čuvenu filmsku smotru, koja će trajati od 13 do 24 maja.

Obojica dobro poznaju Festival jer su dobili Zlatnu palmu 1991 za film “Barton Fink“, Grand Prix 2013 godine za ostvarenje “Inside Llewyn Davis” a aktualno snimaju “Hail Caesar” pa su se oduševili povratku u Cannes.

“Više smo nego sretni što ćemo biti u Cannesu. Oduševljeni smo prilikom viđenja filmova sa svih strana svijeta. Cannes je od početka naše karijere bio značajan i bitan za njezino, uspješno ostvarivanje. Kako nikada ništa nismo presjedavali, jako smo uzbuđeni. Kao predsjedavajući ćemo dati kometare kada to bude neophodno”.

Odgovorni Festivala su također zadovoljni što su braća prihvatila zadatak :”Oni najprije oživljavaju autorski film, univerzalan i dobro primljen kod šire publike, inteligentnog humora i posebne originalnosti koji im pomaže vidjeti svijet- na pravi način. Perspektiva je prelijepa”-izjavio je glavni delegat Cannesa, Thierry Frémeauax.

Imenovanje braće Coen je više nego simbolično, pošto se u Francuskoj slavi 120 godina od galskih, filmskih inovacija Augusta i Louisa Lumière.

Džana Mujadžić

Napišite komentar