Bolkovac među kandidatima za Nobelovu nagradu

kathryn-bolkovacIzuzetna počast

Porijeklom Hrvatica Kathryn Bolkovac koja je sa dvanaestogodišnjim policijskim iskustvom u Nebrasci, došla 1999 godine u istočnu Bosnu kao članica privatne kompanije “Dyn Corp” iz Virginie u mirovnu misiju UN-a, je među nekolicinom probranih kandidata, za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.
“Počašćena sam, predivan je osjećaj i saznanje da je moj rad uticao na cijeli svijet”!
Majka troje odrasle djece, danas 54 godišnja Bolkovac je bila prisiljena podnijeti ostavku i napustiti tlo Bosne i Hercegovine. Prije toga je kao istražiteljica za ljudska prava otkrila kako pripadnici međunarodnih mirovnih snaga, isto kao i članovi privatnih vojnih grupa i kompanija učestvuju u trgovini žena i nasilinim zatvaranjima, pa silovanjima, kao i ropstvu jako mladih djevojčica čija dob nije prelazila 12 godina.
Služba za slijeđenje dodjele Nobelove nagrade za mir uputila je zvanični dopis u kojemu podvlači kako ovogodišnji dobitnik ovog vrijednog međunarodnog priznaja, mora ga biti i dostojan.
“Napori koje je Bolkovac uložila kako bi nesretne djevojke i djevojčice bile spašene, predstavlja hrabar profesionalni čin spašavanja života kao i ostvarivanja ljudske slobode i prava”-naveo je profesor međunarodnog prava sa Sveučilišta u Oslu, Aslak Syse koji je i predložio kandidaturu humane i hrabre policajke.

bolkovacKad stvarnost postane fikcija

Kontaktirali smo Kathryn Bolkovac koja se nakon brojnih godina nezaposlenosti, jer nitko nije htio surađivati s osobom što je napustila UN, uspjela rekostruirati u pravnu savjetnicu. Sretna i zadovoljna izjavila je :
“Bila sam začuđena da osobe koje su došle pomoći ugroženim populacijama, posebno raseljenim licima i onima što su ostali bez domova, učestvuju u takvim sadističkim i neljudskim djelatnostima. Iako dobro plaćeni da pomognu nedužnim građanima, namjerno su se okrenuli protiv nevinih stanovnika sa ciljem profita, pa seksualnog maltretiranja realiziranog sa neobičnim sadizmom. To su zločinačke akcije protiv čovječnosti”.

the-whisteblowerPodsjetimo se da je Larysa Kondracki kanadska rediteljica slavenskih korijena, snimila 2011 godine, policijski film “The Whistleblower“/Zviždač/ po istoimenom recitu Kathy Bolkovac, u kojem su glumile zvijezde poput Rachel Weisz, Vanesse Redgrave, Benedicta Cumberbatcha, Davida Stratheima i Monice Bellucci. Djelo je učestvovalo na tridesetak najpoznatijih, planetarnih, filmskih smotri.

Džana Mujadžić