Bogat program drugog dana Sarajevo Film Festivala

Drugi dan Sarajevo Film Festivala obilježio je iznimno bogat program. U sklopu Natjecateljskog programa prikazan je film A onda smo plesali režisera Levana Akina, koji je svjetsku premijeru imao na Cannes Film Festivalu. Film prati glavnog lika Meraba koji sa svojom plesnom partnericom Mary od ranog djetinjstva trenira ples u Gruzijskom državnom plesnom ansamblu.

Njegov svijet se okreće naglavačke s dolaskom karizmatičnog i bezbrižnog Iraklija koji postaje njegov najveći konkurent, ali i njegova najveća čežnja. U konzervativnom okruženju, Merab se mora osloboditi okova i sve staviti na kocku.

Nakon njega, u okviru programa Natjecateljski program – igrani film izvan konkurencije održana je gala projekcija filma Mutavac, turskog redatelja Murata Paya, koji je ovim prikazivanjem obilježio svoju svjetsku premijeru.

Film prati glavnog lika koji u svom skromnom domu živi sam, a za život zarađuje slikajući jednostavne murale. Jednog dana saznaje da je njegova voljena baka preminula i ostavila mu škrinju punu kaligrafskih radova. On na početku nije zainteresiran za sadržaj škrinje, pa čak razmišlja i da je se riješi, ali onda u biblioteci, koja ga je angažirala da naslika mural, upoznaje Selmu koja je svojevremeno studirala kaligrafiju. Uz njenu podršku, on počinje učiti kaligrafiju.

U tome mu pomaže Eşref Efendi, nadaren, ali staromodan kaligraf, koji zbog prezira prema modernoj kaligrafiji neko vrijeme nije primao učenike. Maestro brzo osvaja njegovu ljubav. Za njega, koji se osjeća rastrgano između Selme i Eşrefa, kaligrafija postaje izazovno putovanje tokom kojeg će biti prisiljen da se suoči sa svojim uspomenama, ali i da odgovori na ključno pitanje: da li se kaligrafijom moguće baviti bez ljubavi?

U jučerašnjem programu posjetitelji su mogli vidjeti najnoviji film Tuga i slava filmskog velikana Pedra Almodovara, koji je prikazan u prepunom Raiffeisen Ljetnom kinu. Almodovarom dvadeset i prvi film prati Salvadora Malloa, fiktivnog filmskog redatelja, čija je karijera lagano na zalasku.

Mallo je u svojim ranim godinama kreirao niz remek djela koja fanovi rado gledaju u retrospektivama, ipak u proteklih nekoliko godina slavni redatelj nije kreirao niti jedan novi rad. Tuga i slava govori o kreativnom radu, nemogućnosti da ga se promatra odvojeno od vlastitog života te o strastima i porocima, koji pobuđuju volju za življenjem.

U sklopu programa Suočavanje s prošlošću, koji ima jasno definiranu misiju, da omogući otvoren razgovor o našoj bolnoj skorijoj prošlosti, što je kao preduvjet za rješavanje problema proizašlih iz posljednjih ratova koji nastavljaju da opterećuju naša društva prikazani su rani dokumentarni filmovi u čast Pawela Pawlikowskog, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.
Sinoć je održana i specijalna projekcija filma Birdman ili neočekivana vrlina neznanja, oskarovca Alejandra Gonzalez Iñárritua.

U sklopu festivala predstavljena je i suradnja Sarajevo Film Festivala s Rab Film Festivalom. Na susretu su prisustvovali direktor Rab Film Festivala Robert Zuber, gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić te kao domaćin, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. Prvo izdanje ovog festivala istraživačkog igranog i dokumentarnog filma trajat će od 23. do 27. kolovoza.

Umjetnička galerija ugostila je izložbu renomirane fotografkinje Brigitte Lacombe ‘Cinema/Portraits’. Izloženo je 40 fotografija velikog formata koji pokazuju autoričinu dugogodišnju suradnju s utjecajnim filmskim autorima i glumcima. Izložba dolazi u rujnu u Zagreb, a bit će postavljena u Francuskom paviljonu.