“Black Panther” postao najgledaniji superherojski film u historiji SAD-a

Marvelov film “Black Panther” ruši sve rekorde u kinima širom svijeta, otkako se počeo prikazivati u februaru ove godine. Najnovije dostignuće ovog ostvarenja jeste što je postalo najgledaniji superherojski film svih vremena u Americi.

“Black Panther”, djelo reditelja Ryana Cooglera, zaradio je više od 618 miliona dolara na američkom tržištu, što je bilo dovoljno da pretekne film “Avengers” i postane najveći superjunački film u američkoj historiji. Kako prenose američki mediji, samo je sedam filmova u historiji SAD-a uspjelo zaraditi više od 600 miliona dolara. “Black Panther” je od prikazivanje u ostalim dijelovima svijeta zaradio dodatnih 593 miliona dolara. Film je prikazan u 4.084 kina.

Cooglerovo ostvarenje je postalo i prvi film koji je, nakon Avatara iz 2009. godine, uspio biti pet sedmica na vrhu liste najprodavanijih filmova.

Podsjećamo, ova naučnofantastična avantura je za samo četiri dana prikazivanja postala najgledaniji film svih vremena kojeg je režirao Afroamerikanac.

“Black Panther” je prvi visokobudžetni film u kojem Afroamerikanac, Chadwick Boseman, glumi superjunaka. Pored njega, u ovoj avanturi glume i Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright i mnogi drugi.

Film prati TChallu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novim kraljem. Međutim, stari protivnik kojeg glumi Jordan pravi mu problem pokrećući niz napada u mističnom kraljevstvu i na Zemlji.