Recenzije

Black Adam (2022) – vrhunski superherojski film (recenzija filma)

Za film Black Adam može se samo reći da je vrhunski superherojski film. Sjajna gluma i glumačka postava, odlična priča, vrhunski efekti, zanimljivi dijalozi, neočekivan tok radnje … Naprosto prava poslastica za ljubitelje fantazije i priča o superherojima.

Filmu se nit šta može dodati, niti šta oduzeti, naprosto je perfektan onakav kakav jeste. Sigurno je jedan od najboljih DC superherojskih filmova, i uopšte superherojskih filmova. Može parirati sa bilo kojim DC i Marver superherojskim filmom.

Idealan film uz koji se možete i opustiti i zabaviti i uživati u istome …

Ono što je do nedavno bio specifikum Marvelovih filmova, a što je nedostajalo u DC filmovima, vrhunski humor koji služi kao ‘ispusni ventil’ između bombastičnih borbi, sa filmom Black Adam postaje definitivno i dio DC univerzuma. Kad malo bolje razmislim, moglo bi se reći da u skorije vrijeme i neće biti neke razlike po kvaliteti i zabavi između DC i Marvelovih filmova. Naravno, svaki od ovih univerzuma ima svoje superheroje, al’ ne bi bilo čudno da vremenom počnu da ih spajaju u nekom novom DC-Marvel univerzumu. Ostaje da vidimo šta će vrijeme donijeti …

Dwayne Johnson je zakucao sa ovom ulogom, jer i priča i lik kao da su pisani za njega.

Priča počinje ogromnom pozadinskom pričom smještenom u 2600. prije nove ere, u fiktivnoj bliskoistočnoj ili sjevernoafričkoj zemlji zvanoj Kahndaq, gdje tiranin po imenu Ahk-Ton (Marwan Kenzari) porobljava svoje podanike da kopaju mineral po imenu Eternium, od kojeg želi da napravi supermoćnu krunu.

Jedan mladi podanik se pobuni i podstiče svoje sunarodnjake na pobunu. Ubrzo biva obdaren vlastitom superherojskom moći koja je prizvana riječju “shazam”, i, u nastaloj borbi, Akh-Ton je ubijen, a njegova palata je raznesena u ruševine.

Naprijed u današnjem Kahndaqu: Grad je okupirao paravojni kriminalni lanac Intergang, a trio disidenata predvođenih arheologinjom po imenu Adrianna (Sarah Shahi), traže u ruševinama krunu u nadi da će pomoći njihovom otporu. Kada ih Intergang napadne u grobnici, ona priziva (“Shazam!”) heroja iz 2600. p.n.e, Teth-Adama (Dwayne Johnson), koji je proveo u grobnici skoro 5000 godina. On se pojavljuje i uništava napadače.

Ali na ovog naizgled neuništivog osloboditelja američka agentica Amanda Waller (Viola Davis) gleda sa sumnjom. Kako bi ga zaustavila, ona okuplja takozvano Društvo pravde, koje čine: Carter Hall, zvani Hawkman (Aldis Hodge), koji ima krila i kljun; Kent Nelson, zvani Doktor Fate (Pierce Brosnan), koji pomoću svog zlatnog šljema može vidjeti budućnost; Maxine Hunkel, a.k.a. Ciklon (Quintessa Swindell), koja kovitla razorne zelene oluje; i Al Rothstein, zvani Atom Smasher (Noah Centineo), koji može da naraste velik kao zgrada. se može proširiti do veličine gradske šetnje ili više.

Oni kreću da zaustave Adama, ali u isto vrijeme događa se i prijetnja koja je veća od svih njih pojedinačno …

Black Adam se definitivno superherojski film koji morate gledati.

Ostavite komentar