Biopic o Saint Laurentu

Rijetko je da se u jednoj godini snime dva biopica, o istoj osobi. Tu privilegiju ima slavni modni kreator Yves Saint Laurent zahvaljujući reditelju Bertrandu Bonello kojemu, do kraja mjeseca, poznati pariski Centar “Pompidou” upriličava retrospektivu cjelokupnog djela.

Cineast za razliku od svog predhodnika Jalila Lesperta, što je imao pomoć i podršku stilistovog životnog suputnika Perrea Bergéa, aktualnog suvlasnika najtraženijeg galskog dnevnog lista “Le Monde” i Fondacije St Laurent. Bonello je pokazao svakidašnjicu jedne modne kuće iako nije imao originalnu odjeću koju je upotrijebio Jaspert, zahvaljujući Bergéu. Tvorac drugog biopica je uprkos tome, uspio dočarati ugođaje mitskih modnih smotri, posebno one koju je Saint Laurent organizirao januara 1971 i drugu, pet godina kasnije, pod nazivom Opéra-Ballet Russe.

Smotre su restituirane zahvaljujući Anaïs Romand koja je po kontrolom historijskog savjetnika Oliviera Châteneta, ostvarila kostime a ranije je kreirala izlozbu “Crazy About Yves” , predstavljenu publici 2012 godine.

“Čim sam saznao za Bonellov projekt, kontaktirao sam ga” -sjeća se Châtenet, dugogodišnji suradnik Azzedine Alaie, koji posjeduje oko 1500 originalnih predmeta i odjeću slavnog, modnog mestra. Cineast je obradio najzanimljiviji period krojačeve, posebne karijere od 1966 do 1976 godine.”Tada je Saint Laurent bio istinski, modni kroničar epohe. Odredio je osobni stil i pronašao svoj modni jezik”-sjeća se historijski savjetnik filma.

Teško je izgraditi ličnost koja je postojala

“Châtenet nam je ustupio osobnu kolekciju a mi smo pravili kopije haljina, zahvaljujući pomoći pariškog Prêt-a-porter i fotografija od prije, skoro 40 godina”- podvlaći Anais Romand, čiji je atelje ostvario više od stotinu kostima, upotrebljenih za potrebe snimanja.
“Bio je to poseban izazov jer je trebalo postovati način kreatorove izrade ali i potrebe fikcije. Možda je i bolje što nam Fondacija Pierre Bergé-Yves Saint Laurent nije pomogla jer smo očuvali slobodu kreiranja”-tvrdi kostimografkinja.

Reditelj koji je najprije klasični glazbenik, jednostavno podvlači :”Najprije me je zanimala epoha. Volim modu ali ne strasno. Ipak sam ispoljio strast za događaje koji su iza smotri i fashion spektakla : krojačice, ekonomija…zatim su došli sadržaji poput umjetnosti i kretivnosti, pa njezinog uticaja na kretorovu depresivnost. Teško je izgraditi ličnost koja je postojala. Morao sam iznaći ravnotežu između osobe i njezine reinkarnacije. Nisam želio imitaciju YSL-a. Drago mi je da je Gaspard Ulliel tumačio mladog stilistu a Helmut Berger je on, samo sa naočalama i drugačijim načinom česljanja. Bio sam siguran da sam uspio, vidjevši uzbuđenost Catharine Deneuve, nakon projekcije u Cannesu. Povjerila mi je da je počela vjerovati, kako je susrela svog starog prijatelja.”

Dugometražni film od 150 minuta su produciral Mandarin Film i Europa Corp a glavne uloge tumače : Gaspard Ulliel/ Helmut Berger igrajući mladog i starijeg St Laurenta, Jéremie Renier, Louis Garrel, Léa Seydoux, Amira Casar, Aymeline Valade, Dominique Sanda, Olga Kurylenko.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *