Biopic o Dalidi pred europskom publikom

Odabrana između 250 glumica

Lijepa i nadarena Rimljanka Sveva Alviti, junakinja dugo očekivanog biopica o popularnoj pjevačici Dalidi / Yolanda Cristina Gigliotti 1933-1987/ koja si je oduzela život sa 54. godine, pala je sa visoke stolice prilikom razgovora kojem su prisustvovali Dalidin brat Orlando i rediteljica filma Liza Azuelos. Odjednom se okrenula publici i izgubila svijest pred kamerama glavnog dnevnog informativnog programa, nazvanog “Velike vijesti”, čuvene galske televizije Canal plus. Poslijedice velikih napora koje glumica ulaze u promociju filma od nastupa u poznatom pariskom music- hallu Olympiji, od polovice studenog, rezultirale su krizom epilepsije-u direkt.

Sveva Alviti se sasvim se identificirala s uvijek slavnom Dalidom, u dogometražnom ostvarenju koje se upravo predstavlja u cijeloj zapadnoj Europi. Kriza epilepsije je nastupila u trenutku kada je Orlando izlagao svoje gledište o filmu. Mlada glumica je gubljenjem svijesti impresionirala milione tv gledatelja i prisutne u pariškom studiju Canala +. Emisija je prekinuta a lijepa dvojnica rano preminule Dalide, odvezena u bolnicu gdje se brzo oporavila i nanovo nastoji ispuniti obaveze prema publici i drugim medijima.

Sveva Alviti je najprije bila vrhunska prvakinja dječijeg tenisa pa manekenka te pobjednica talijanskog izbora, “Elite Model Look”. Danas živi u New Yorku a odabrana je među 250 kandidatkinja koje su se predstavile za ulogu. Rediteljica Azuelos, najstarija naslijednica glumice i pjevačice Marie Laforêt, povjerila joj je interpretaciju, odbivši Penelope Cruz ili Laetetiu Casta koje su također željele tumačiti, nezaboravnu Dalidu. Trideset dvogodišnja glumica je slučajno uputila video kandaturu jer je najprije htjela prekinuti filmske aktivnosti, pošto nije dobijala značajne uloge iako je radila sa poznatom Susan Batson koja je coach Nicole Kidman ili Juliette Binoche. Viđena je prošlog proljeća na Međunarodnom Festivalu u Cannesu, gdje je s ostalim glumcima predstavila francuski fim “Ma Loute” ostvarenje Bruna Dumonta.

-Bila sam nesretna i napuštena jer sam prekunula dugogodišnju, sentimentalnu vezu sa čovjekom moga života. Uloge na filmu sam dobijala ali nisu bile ono što sam, uistinu, željela raditi. “Dalida ” mi je vratila pouzdanje u osobne mogućnosti i nadarenost-istakla je pariškim novinarima, lijepa interpretatorica biopica.

Nije bilo jednostavno tumačiti Dalidu čije je postojanje okarakterizirano kao “dolina suza”, pored svjetskog uspjeha koji je dugo doživljavala, na mnoštvu planetarnih scena. Četiri životna pratitelja koje je mnogo voljela- su izvršili samoubojstvo!

Ostala su predivna sjećanja

Riječanka iz Pariza, poznata urednica brojnih zabavnih programa francuske televizije Ljerka Lela Milčić, koja je za tri desetljeća na prva tri kanala galske tv ostvarila oko 40 emisija vedrih nota, bila je osbna prijateljica slavne Dalide i s emocijama govori o događaju :

– Dalida i ja smo se upoznale davnih sedamdesetih, kada je došla u program jedne od mojih emisija. Simpatizirale smo i kada je ustanovila da govorim i talijanski jezik, nismo se odvajale jedna od druge. Imale smo isti naglasak i često zajedno putovale, a mislilo se da smo sestre.
Bila sam na premijeri filma u “Olympiji” i smatram kako je odlično realiziran. Glumica je na momente veoma nalik Dalidi pa je istinski uznemiravajuća. Ostvarenje je prava autobiografija koju je Dalidin brat Orlando, savjesno kontrolirao. Dogadaj je bio grandiozan, fanovi su došli u velikom broju pa se činilo kako je to Dalidin koncert i da će umjetnica, svaki čas izaći na scenu.
Teško je gledati film jer čuvam nezaboravne uspomene na mnoštvo zajedničkih proživljavanja. Na kraju sam se rasplakala. Iako je prije nekoliko godina snimljen i prikazan skromni tv film, ostvarenje Lize Azuelos je velika produkcija i stvarno, umjetničko djelo!

Lela Milčić je u Parizu studirala najpoznatiju europsku visoku filmsku ustanovu L’HIDEC, današnji Femis i posjedovala dvije, osobne produkcije. Uređivala je i “Studio 10” na HRTV-u.

Džana Mujadžić