Bezinović i Komljen na festivalu u Rotterdamu

Prodor mladih reditelja

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu što se upravo organizira od 25. januara do 5. februara, uvrstio je regionalna ostvarenja u poznati program Bright Future, posvećen mladim cieastima.

Veliki broj filmova su koprodukcije sa tržištem CineMart ili konfinancirani sa festivalskom Fondacijom Hubert Bals pa potvrđuju efikasnost industrijskog zalaganja i dobrog upravljanja, kreativnih saradnji.
Natjecanje Tigres Hivos, najvažniji program festivala je također u sklopu Bright Futurea. Reditelji-početnici, što nisu odabrani će, ipak, moći pokazati njihova djela.
Među selektiranim filmovima je i hrvatski “Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji će poput finskog, meksičkog i talijanskog ostvarenja, biti u programu “pred premijera”.
“Svi sjeverni gradovi” Sarajlije Dane Komljena, bosanko-crnogorsko-srpska koprodukcija je u programu “drugih selekcija”, zajedno sa prvim djelima reditelja iz Porto Rica, Tajlanda, Njemačke, Francuske, Katara, Argentine.
Britanka Alice Love i Senegalka Douda Coulibaly su jedine rediteljice programa od 24 filma.

Novi val oblasnog filma

Mladi Bezinović prati učesnike seoske šetnje, u filmu magičnog realizma. Adaptacija istoimenog romana Antuna Soljana, slijedi ekscentričnog Rokoa i pet ostalih šetača, što žele pronaći freske, izgubljenog istarskog manastira. Iz različitih razloga učesnici pohoda napuštaju grupu zbog posla, seoskog zraka i porodičnih problema. Reditelj je i producirao film u saradnji sa Pangolin Studiem, koji i obezbjeđuje prodaju ostvarenja.
Intrepreti su Ante Zlatko Stolica, Mladen Vujičić, Josip Visković, Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević i Martina Burulić.

Prikazan u Sarajevu i Locarnu, film bosanskog reditelja Dane Komljena je ocijenjen kao ne konvencionalan i posvećen prostorima, odnosima i utopijama, kako individualnim tako i kolektivnim. Reditelj je i interpret, uz Bobana Kaluđera i Borisa Isakovića. Film je koprodukcija Scca/Pro-ba, Vizart filma, Dart filma i Code Blue Production.

Džana Mujadžić