Benicio Del Toro stigao u Sarajevo

Photo by: radiosarajevo.ba
Photo by: radiosarajevo.ba

Benicio Del Toro stigao je u Sarajevo kako bi preuzeo nagradu Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Del Toro će večeras biti na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u 19:30 sati. Nakon toga će u okviru programa ‘Open Air’ sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

Film “Savršen dan” će biti prikazan u 20:30 sati u najvećem festivalskom kinu u okviru Open Air programa gdje će Del Toru pred 3,000 ljubitelja filma biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

Slavni glumac će također održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Od svoga osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”. Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je “Sicario” Denisa Villeneuvea u kojem su uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

Među ranijim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva su: Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Ostavite komentar