Ben Affleck brani islam: Većina muslimana želi da ide u školu, jedu sendviče i klanjaju (video)

Ben Affleck našao se u poziciji odbrane islama u posljednjem izdanju političke emisije “Real Time” koju uređuje Bill Maher.

Glumac Ben Affleck, voditelj Bill Maher, novinar Nicholas Kristol, analitičar Michael Steele i neuronaučnik Sam Harris prošli su kroz žurnu raspravu o islamu i vjerskom fundamentalizmu u ovosedmičnom izdanju Maherovog showa Real Time.

Affleck je bio izrevoltiran Harrisovim stavovima pa je čak povisio ton u raspravi.

Njih dvojica nisu pronašli zajednički stav osim onoga da je vjerski fundamentalizam koji utjelovljuje IDIL loša pojava. Problem je nastao kada su Harris i voditelj počeli da kritikuju islam kao religiju.

“Prodali su nam islamofobiju, gdje se normalna kritika religije pretvara u iskazivanje predrasudama prema muslimanima. To je zaista smiješno!”, rekao je Harris

“Čekaj, da li ste vi osoba koja se razumije u doktrinu islama? Vaša kritika je odvratna i rasistička. To je isto kao da govorite ‘Oh, taj us**ni Jevrej'”, nadovezao se Affleck.

“Treba da kritikujemo loše ideje, a islam je trenutno majka loših ideja”, rekao je Harris na šta je glumac opet žestoko reagovao.

“Šta je sa milijardu ljudi koji nisu fanatici, koji ne udaraju žene, koji hoće da idu u školu, jedu sendviče i klanjaju pet puta dnevno? Uzimaš loši dio i njime farbaš cijelu vjeru”, rekao je Affleck.

Kristol i Steele pružili argumente oko kojih se moglo razgovarati, ali je Affleck bio isuviše ljut.

“Tvoj argument je rasistički – znate, ovi crnci, oni se međusobno ubijaju. To je vrsta vaše priče”, odbrusio je glumac koji je u emisiju pozvan povodom svog novog filma Gone Girl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *