Bellocchio otvorio “Petnaestoricu” prizorima ratnog Sarajeva

Belloccio snimio i scene sarajevske opsadePodijeljeno vrijeme

Talijanski doajen sedme umjetnosti, neumorni 77-godišnji Marco Bellocchio je oduševio kansku publiku i profesionalce predstavljanjem “Slatkih snova”/Fai bei sogni/ u programu “Petnaestorica reditelja”, upriličenom na Festivalu Međunarodnog Filma po 48 put.
“Lijepo sanjaj” šapuće majka sinu prije no što će umrijeti od srčanog napada. Od drame devet godišnjeg dječaka koji je probudivši se, ugledao mrtvu majku, nastao je bestseller Massima Gramellinija od kojeg je talijanski veteran socijalnog filma Belloccio, ostvario magistralnu melodramu. Djelo sastavlja dva vremenska razdoblja: godinu 1969. kada je umrla majka pa djetinstvo i ranu mladost koje je junak živio u Torinu, zatim karijeru u Rimu i Sarajevu!
Scenario koji je cineast napisao sa Valiom Santelle i Edoardom Albinatijem otkriva način pisanja suvremenog romana sa tajnom koja to nije, ali glavni protagonist kojeg oživljavaju glumci što su umjeli iznijansirati njegove promjene i sazrijevanje čini da se gledatelji do zadnje sekvence, drže u napetosti.

Dajana VrecoDajana Vrećo u nekoliko scena

Bellocchio je do savršenosti obradio sekvence dječakove usamljenosti u opčoj galami i buki 60. godina isto kao i nemoguć dijalog s ocem zatvorenim u bol i tajanstvenost i snimane iz dječije perspektive koja gledatelje stavlja u središte gubitka i tuge.
Kako recit napreduje Massimo susreće tajanstvene žene, stvarne ili zamišljene među kojima su Emmanuelle Devos ili Bérénice Bejo. Svaki put susreti dozvoljavaju novu varijaciju materinske ljubavi, iluzije, patnju i žalost koje je slijede. Cineast se ne vraća u djetinjstvo nego je u potrazi za izgubljenim vremenom.
U adaptaciji romana u trajanju od dva sata i jedanaest minuta glavne uloge tumače Valerio Mastandrea, Bérénice Bejo, Guido Caprino, dječak Nicolo Cabras, Dario Dal Pero, Barbara Ronchi, Linda Messerklinger, Fernando Vetere, Lorenzo Monti, Dajana Vrećo, Dražen Pavlović, Saša Krampotić te 50 drugih učesnika, kao i 120 figuranata iz bosanskohercegovačkog glavnog grada.
Reditelj i nekolicina glumaca doživjeli su na slavnoj Croisette, 10 minutni pljesak i brojne ovacije.

Džana Mujadžić