“Belladonna”- kratki film Dubravke Turić nagrađen na 72. Mostri u Veneciji

belladonnaNajuspješniji kratki film Mostre je iz Hrvatske

Nada Đurevska i Aleksandra Naumov su glavne protagonistice kratkog igranog filma Dubravke Turić, proglašenim najboljim ostvarenjem u programu “Horizonti”, 72. izdanja čuvene venecijanske Mostre. Rediteljica rođena 1973. godine u Zagrebu, završila je studij montaže na Akademiji dramske umjetnosti i ostvarila jako uspješne montaže oko dvadesetak dugometražnih ostvarenja.
Ujedno scenaristica, napisala je brojne televizijske serije, poput “Svlačionice”,”Mjenjačnice” ili “Koladicom po svijetu”. “Belladonna” je njezino prvo, samostalno ostvarenje i priča o tri žene koje čekaju red, u oftamološkoj čekaonici.
Saša saznaje za preživljene, ratne tragedije dvije starije, pa počinje suosjećati sa njima. Međutim, mogućnosti komuniciranja su prekinute i postale nemoguće.
Ostale uloge tumače Anita Matković, Lana Barić, Dražen Kühl. Producentica ostvarenja je Zdenka Gold.

Paolo Baretto, predsjednik poznatog Biennalea je uručio Zlatnog lava 72. Mostre, venecuelanskom reditelju Lorenzu Vigasu, za zučuđujuće dugometražno cjelovečernje ostvarenje “Desde alla” / From Afar /. Prvi put prestižna statuica ide u Venecuelu, kompleksnu i kompliciranu zemlju.
Prenio je na filmsko platno događaje iz malog gradića u Caracasu, koje je proživio mladić čiju ulogu tumači Luis Silva, u pratnji čileanske filmske zvijezde Alfreda Castra, kojem je cineast javno zahvalio na učešću, jer je pridonio prođi i uspjehu djela.

Novosvjetski reditelji u prvom planu

Međunarodni žiri kojim je presjedavao Meksikanac Alphonso Cuaran je nagradio “Anomalisu”, američkih reditelja Charlija Kaufmana i Dukea Johnsona. Radi se o animiranom ostvarenju u “stop notionu”.
Srebrenog lava je osvojio Argentinac Pablo Trapero za “El Clan”, dok je brazilski cineast Gabrielle Mascaro iz ruku Anite Capriolli, dobio Specijalnu nagradu žirija za “Boi Neon” koji je potvrdio uspjeh novosvjetske, sedme umjetnosti u čuvenom Lidou.
Francuski glumac talijanskog porijekla, Fabrice Luchini, proglašen je najuspješnijim interpretom festivala za ulogu u filmu “Hermine”. Reditelj istog ostvarenja, Christian Vincent je nagrađen za najbolji scenario.
Talijanska diva Valeria Golino je najuspješnija interpretatorica, najstarije starokontinetalne smotre filma, za interpretaciju glavne uloge u “Per Amor vostro”, reditelja Guseppea M.Gaudinoa.
Emin Alper je dobio Specijalnu nagradu žirija za ostvarenje “Frenesy”, dok je priznanje “Marcello Mastroianni” uručeno Abrahamu Attahu, za ulogu u američkom filmu “Beasts of No Nation”, Caryja Joji Fukunange.

U programu “Horizonti” koji je nagradio hrvatsku rediteljicu pod upravom poznatog filmaša Jonathana Demmea, dodijeljeno je i priznanje za najkvlitetnije ostvarenje Jakeu Mahaffyu za film “Free in Deed”.
Glumac Brady Corbet je nagrađen za režiju prvog djela, englesko-mađarske koprodukcije “The Childhood of a Leader”.
Najbolji glumac ovog programa je Dominique Lebon za učešće u galskom ostvarenju “Oluja”, Samuela Collardeya.

Džana Mujadžić