BBC praviti dokumentarnu TV seriju o Greti Thunberg

BBC Studio će biti producent dokumentarne televizijske serije o mladoj švedskoj ekološkoj aktivistkinji Greti Thunberg, saopštila je ta britanska kompanija.

Program će pratiti međunarodno zalaganje mlade aktivistkinje za očuvanje životne okoline i njene sastanke sa istaknutim naučnicima i političkim vođama, ali će takođe pratiti njen put odrastanja, navodi se u saopštenju.

U seriji će biti prikazani i neki trenuci mira kada ona piše svoje oštre govore, koji se sada šire i analiziraju širom svijeta, navodi se u saopštenju BBC Studija.

Sedamnestogodišnjakinja, čiji lik je postao prepoznatljiv širom svijeta, postala je portparol generacije zabrinute zbog klimatske krize od kada je počela da organizuje proteste ispred švetskog parlamenta u avgustu 2018. godine sa natpisom “Školski štrajk za klimu”.

Ona je postala oličenje ekoloških briga mladih i manje mladih i podstakla milione ljudi da se angažuju i pozvana je da govori na samitu UN o klimi.

“Klimatske promjene su vjerovatno najvažnija tema naših života. I stoga izgleda prikladno napraviti seriju koja istražuje naučne podatke iza te kompleksne teme”, rekao je izvršni direktor BBC Studija.

“Moći to uraditi sa Gretom je izuzetna privilegija” dodao je Lidel koji se raduje ideji da vidi izbliza šta znači biti svjetska ikona i jedno od najpoznatijih lica na planeti.