BBC odbio snimiti remake serije ‘Alo ‘Alo zbog straha od pritužbi

alo-aloBBC odbio je snimiti remake popularne serije ‘Alo ‘Alo zbog straha da bi „nacistički“ likovi mogli uvrijediti neke gledaoce.

Šefovi BBC-a prestrašeni su da bi mogli biti preplavljeni pritužbama ukoliko se glumci popularne serije budu šalili dok nose SS uniforme. Kada su pitanju Her Flik ili pukovnik Gruber, BBC smatra kako bi to mogao postati problem.

Međutim, ironija je da poznati likovi Gestapoa, njemačkih oficira i francuskih „otporaša“ okupaciji Francuske već godinama žive na ekranima širom Evrope i Britanije. Iako se reprize i sada prikazuju na BBC-u bez ikakve drame, remakea neće biti jer su šefovi BBC uplašeni da uvrijede nekoga.

Serija ‘Alo ‘Alo!, koja je imala 85 epizoda, prikazivala se na televizijskom kanalu BBC ONE od 1982. do 1992. godine.
Svrha serije nije ismijavanje Drugog svjetskog rata nego karikiranje ratnih filmova i TV drama, i naročito dramu televizije BBC o Pokretu otpora „Tajna vojska“, koja je trajala od 1977. do 1979. i bavila događajima članova Pokreta otpora utvrđenih u jednom kafeu u Briselu.

Smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata u francuski kafić u jednom okupiranom francuskom mjestu, serija Alo Alo zapravo je parodija na bezlične ratne filmove koji su se sedamdesetih godina prikazivali na britanskoj televiziji.

Zbog tradicionalnog rivalstva Engleza i Francuza, neko ko nije gledao seriju zaključio bi da je ona jedan od načina da Englezi ismijavaju Francuze. Istina je zapravo da serija podjednako zbija šale s Englezima, Francuzima, Nijemcima i Italijanima. Dokaz za to je ogromna popularnost serije u Francuskoj.
Šta Nijemci misle o seriji – to je drugo pitanje. Serija Alo Alo prvi put se prikazala u Njemačkoj tek 2008. kada je njemačka televizija ProSieben otkupila sve epizode. Do 2008., serija se nikada nije prikazala u Njemačkoj jer se humor na račun Drugog svjetskog rata smatrao neumjesnim.

Naslov serije inspirisan je načinom koji Rene izgovara pozdrav Londonu preko radio-komunikacionog uređaja (“allô” je uobičajeni francuski izraz za pozdrav preko komunikacionih uređaja).