Balkan pod filmskom lupom

Čestvrt stoljeća nakon raspada Istočnog bloka i desetljeće poslije primanja mnoštva zemalja istočne i centralne Europe u Europsku Uniju, sedma umjetnost tog područja predstavlja mnoštvo remek-djela.

Višenacionalno i višekulturno Veliko Vojvodstvo, poznatije kao Luxembourg, upravo organizira sedmo izdanje festivala CinEast, pokazujući oko stotinu ostvarenja, navodne, Druge Europe.

Posjetitelji i cinefili otkrivaju brojne zemlje zahvaljujući koncertima, izložbama, gastronomskim večerima i susretima s uzvanicima, isto kao i tematske debate, jako popularne na zapadu starog kontinenta.

Upriličava se večer Balkana pa će ljubitelji sedme umjetnosti probati Begovu čorbu, nekoliko vrsta baklave, sarme… pa prisustvovati pravljenju bureka. Zatim će vidjeti zanimljive kratke filmove iz različitih djelova Balkana.

Upriličuje se i poseban fokus “Otkriti Balkan” pa će gledatelji vidjeti zanimljiva ostvarenja :
Najprije 20 minutni film kosovske redateljice Lendite Zeqiraj pod nazivom “Balkon”. Djelo je zanimljiv pogled na suvremeno kosovsko društvo, u absurdnim okolnostima. Srpsko-švicarski rediteljski par Nikola Ilić i Corina Schwingruber-Ilić projiciraju 15 minutni profil seoske prodavaonice mješovitih proizvoda, pod nazivom “Kod ćoška”. Mjesto služi za svakodnevno sakupljanje seljana koji nisu otišli u inozemstvo pa provode vrijeme raspravljajući kako da pronađu novac, za bolji i ugodniji život.

Posjetitelji Festivala CinEast će vidjeti i film slovenske cineastkinje Sonje Prosenc “Drvo”, dramu o obitelji koja se zabarkadirala u kuću, u kojoj se osjeća najsigurnije. Film je na Slovenskom Film Festivalu dobio priznanja za najbolju glumicu i režiju. Predstavljen je i u ovogodišnjem programu “East of the West” u Karlovym Varyma.

Na programu je i jako hvaljena hrvatsko-srpska koprodukcija Vinka Bresana, “Svećenikova djeca”. Djelo je prošle godine dobilo priznaje Festroia kao najbolji film, a u Solunu nagradu “Pogled na Balkan”.

Jasmila Žbanic predstavlja svoj 75 minutni dokumentarac “Za one što ne mogu da govore” a Filip Sovagović ostvarenje “Visoka modna napetost”. Goran Navojec proglašen najboljim interpretom na Vukovar Film Festivalu i dobio nagradu “Krsto Papić”. Djelo od 100 minuta je bilo i u zvaničnom programu, prošlogodišnje Pule.

U Luxembourgu se nanovo prikazuje i “Epizoda beraća zeljeza” za koju je Danis Tanović dobio Srebrenog medvjeda, isto kao i njegov glavni interpret, na prošlogodišnjem Berlinaleu. Producent Adis Đapo predstavlja “Sa mamom”, dramu sarajevskog reditelja Faruka Lončarevića, a Slovenac Damjan Kozole “Projekt rak”, 94 minutni film o Ulayu, radikalnom konceptualnom umjetniku iz Amsterdama, poznatom po suradnji sa Marinom Abramović.

Makedonska rediteljica Kosara Mitić projicira svoj 14 minutno ostvarenje “Dođite ponekad” što počinje kao triler, pretvarajući se u istinsku i prefinjenu ljubavnu priču. Prikazuje se i zanimljiva crnogorsko-slovensko-srpska koprodukcija Ivana Ikića, o srpskoj omladini u doba moralnog i ekonomskog sumraka.”Barbari” su na ovogodišinjem Festivalu u Krlovym Varyma dobili specijalno priznanje, a našli su se i u zvaničnom programu Festivala u Berlinu. Djelo je, također, nagrađeno u Portorozu i Leskovcu.

Nevio Marasovic predstavlja hrvatski film “Vis-a-Vis”. Radi se o 80 minutnom razgovoru reditelja i glumca, u ugođaju otoka Visa. Film je proglašen najboljim na Festivalu južno-europskog filma u Los Angelesu, a nagrađen je i u Zagrebu pa Puli.

Dragan von Petrovic pokazuje 87 minutno ostvarenje “Dragan Wende-Zapadni Berlin” o kralju berlinskih noći, iz 70 godina prošlog stoljeća”. Film je nagrađen sa “Max Opuhuls preis” i na meksičkom IFF. Na Festivalu u Trstu je proglašen najboljim dokumentarcem.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *