Bahrija Nuri-Hadzić, bosanska operna diva svjetskog glasa

40 naslovnih uloga

Porijeklom iz obrazovane i imućne porodice, Bahrija Nuri-Kadić je bila kćerka mostarskog pisca Osmana NurižHadžića. Ugledala je svjetlost dana u Sarajevu 1904 godine gdje je i naučila prve note jer je uz osmogodišnju školu pohađala i muzičku. Zatim se obrazovala u Beogradu, a u Beču je studirala pjevanje na Državnoj visokoj akademiji za muziku i umjetnost, u
klasi poznatog profesora Th. Lirerhamera.

Među brojnim prijedlozima za nastupanja, koje je dobila nakon završetka studija, odabrala je operu u Bernu gdje je od 1928 do 1931 godine učestvovala u izvedbama četrdesetak opera, u kojima je tumačila naslovne uloge.

Proputovala je cijeli stari kontinent i nastupala na najvažnijim scenama Londona, Pariza, Amsterdama, Milana, Berlina. Prihvatila je beogradski angažman iz prijateljstva prema dirigentu Stevanu Hristiću, pa je bila prvakinja srpske opere 29 godina.
“Sa Bahrijom Nuri-Hadžić, beogradska Opera je doživljavala prve zvjezdane trenutke, ostvarivši najveće domete vlastite istorije”- napisala je Milka Pavlović.

Počiva u Aleji velikana

Nadarena Mostarka čiji je glas posjedovao brojne posebnosti i besprijekornu vokalnu tehniku, ispoljavala je izraženu dramsku sugestivnost kao i scensku savršenost. Po cijeloj Europi je izvodila Verdijevu “Aidu”, proslavila se ulogom Leonore u operi “Il trovatore” istog autora, bila je božanstvena Manon u djelu Francuza Julesa Masseneta ali i neodoljiva Charlotte u kompozitorovom “Wertheru”.

Interpretirala je i Straussovu Salome, te Puccinijevu Minnie u operi “La Fanciulla del West”. Bila je dopadljiva Jenufa u istoimenom ostvarenju českog kompozitora Leosa Janaceka, pa neodoljiva Kostana, Petra Konjovića.

Ostvarila je zavidnu karijeru i uspješno njegovala koncertne djelatnosti, a 1988 godine je dobila beogradsku, Sedmojulsku nagradu.
Mostar nikada nije zaboravio njezin trijumfalni nastup u programu Muslimanske bibilioteke, 1941 godine. Ali je među najznačajnijijim događajima njezine bogate karijere bila svjetska praizvedba opere “Lulu”, austrijskog kompozitora Albana Berga, održana na umjetničkoj manifestaciji Zürcher Juni Festspiele, početkom aprila 1947 godine.

Tumačila je naslovnu ulogu po preporuci kompozitora. Rado se sjećala događaja :”Bio je to veliki i vrijedan umjetnički poduhvat. Na premijeru su dosli najznačajniji i vrhunski umjetnici epohe, sa četiri strane svijeta : Darius Milhaud,
William Steinberg, Pietro Mascagni, Thomas Mann, Conrad Beck kao i supruge Wedekinda i Berga. Imala sam 33 godine i sreću da sve to doživim”.
Jedna od najznačajnijih operskih pjevačica južno-istočne Europe, nezaboravna po značajnom pjevačkom, karakternom ali i stilskom rasponu kao i saradnji sa značajnim muzičarima, izčezla je u Beogradu 24 novembra 1993 godine. Sahranjena je u Aleji velikana, na beogradskom Novom groblju.

Džana Mujadžić