BAFTA nagrade: Najbolji film “Roma”, sedam priznanja za ostvarenje “Miljenica”

Na sinoćnjoj dodjeli nagrada Britanske akademije za filmsku umjetnost (BAFTA) u londonskom Royal Albert Hallu, dominirao je film “Miljenica” (The Favourite) grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa, koji je nominovan u 12 kategorija, a osovjio je sedam priznanja.

Olivia Colman je za ulogu kraljice Anne u filmu “Miljenica” osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu.

Rachel Weisz je, također za ulogu u filmu “Miljenica”, osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu. Film “Miljenica” je, između ostalih, osvojio nagradu za najbolji britanski film.

Nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi dobio je Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, dok je nagradu za najboljeg sporednog glumca dobio Mahershala Ali za ulogu u filmu “Green Book”.

Netflixov film “Roma” proglašen je najboljim filmom, a reditelj ovog ostvarenja Alfonso Cuaron dobio je nagradu za najboljeg reditelja. Film “Roma” osvojio je ukupno četiri BAFTA nagrade, a priznanjem za najbolji film potvrdio je status favorita za prestižnu nagradu Oscar.

“73 Cows” osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film, “Roughhouse” nagradu za najbolju kratku animaciju, “Spider-Man: Into The Spider-Verse” nagradu za najbolji animirani film, a “Free Solo” nagradu za najbolji dokumentarac.

BAFTA nagradu za najbolji zvuk dobio je film “Bohemian Rhapsody”, dok je nagradu za najbolju pjesmu dobio Bradly Cooper za pjesmu iz filma “A Star Is Born”.

Nagradu za najbolje specijalne efekte dobio je film “Black Panther”, nagradu za najbolju šminku i frizuru film “Bohemian Rhapsody”, nagradu za najbolji kostim “Miljenica”, a “BlacKkKlansman” nagradu za najbolji originalni scenarij.