Filmski festivaliVijesti

Baba Vanga na “Novim Horizontima”

baba-vangaŽivot proročice

Festival “Novi Horizonti” što je po 16. put započeo u Wroclawu predstavlja 393 film iz 50 zemalja, među kojima su 94 ostvarenja-dugometražna i prvi put se projiciraju na poljskoj smotri sedme umjetnosti, što se organizira od 21. do 31. srpnja.
Manifestacija je poznata po posebnoj izdavačkoj liniji i jedinstvenoj politici koja začuđuje, prouzrokujući radoznalost i širenje glasina- sudeći po riječima direktorice Joaanne Lapinske.
“Novi Horizonti” su čuveni i po neobičnom, nezvisnom duhu, nekonvencionalnosti i slobodnom tretiranju sadržaja.

Film “Baba Vanga”, poljske rediteljice Aleksandre Niemczyk, ujedno polaznice sarajevske skole Film Factory pod vodjstvom Bele Tarra je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Poljske te Norveske, u trajanju od sat i 16 minuta. Sadržaj ostvarenja uvrštenog i u zvanično natjecaje SFF-a, posvećen je Vangeliji Pandevoj Dimitrovoj, rođenoj 1911. godine u makedonskoj Strumici što je kao 12-godišnjakinja počela gubiti vid.
Sedam ljeta kasnije uspjevala je predviditi mnoštvo događaja pa joj je sposobnot donijela svjetsku slavu, novac i priznanja. Navodno je pogodila događaje iz Drugog svetskog rata, izčeznuće komunizma ali i smak svijeta, što će se po njezinom proročanstvu dogoditi 5079 godine!

Njezinu ulogu interpretiraju dvije glumice. Mladu Vangu tumači Virginie Roche -Trbonja a stariju Tatjana Sojić. U umjetničkoj ekipi su i Nastazja Niedziela, Ravijojla Jovancic, Edib Lagumdžija, Zlatan Džanović, Vedad Trbonja, Amela Delić, Saša Skoko, Sabina Mrgan, Elma Selman, Bojan Chabichou, Jovana Škrijelj, Jasmina Bašić.

Pokazaće se i ostvarenja novih poljskih cineasta poput Michala Marezaca, Piotra Dumale ali i Nijemaca Philipa Schettnera, Eleonore Danco, belgijskog trojca što se naziva Leo Gabin.
Po prvi put se projiciraju filmovi posvećeni različitim umjetnostima dok Organizacija “Wroclaw kulturni centar Europe” upriličuje program “Učitelji europskog filma”.

Očekuje se prisustvo Nanni Morettija, Victora Envice, Agnieszke Holland, Jessice Hassner, Claire Denis, Carlosa Saure, Petr Halenke, Urlike Ettinge, Andreja Koncalovskog i Cristiana Mungina.

Džana Mujadžić