‘Avengers: Infinity War’ je najbolji Marvelov film svih vremena (recenzija)

Avengers: Infinity War‘ je savršeno izvedeni mađioničarski trik. Bez obzira iz koliko uglova ga posmatrali, i bez obzira koliko puta tražili od mađioničara da ponovi trik, nikad vam neće biti jasno kako je to izveo.

Kako Marvel može da spoji skoro dvadeset superheroja u jedan film, i opet svakom od njih da dovoljno prostora?
Kako Marvel može da pretvori ljubičasto čudovište u zlikovca kojeg ne samo da se plašimo, već ga i razumijemo?
Kako možemo da se smijemo dosjetkama i šalama iako je sudbina cijelog svijeta na kocki?

Nemam odgovore na ova pitanja, ali sam bio više nego sretan da pobijem svoje sumnje u dva sata i četiri minute, i pustim mađioničara da odradi svoj posao, u po meni, najboljem Marvelovom filmu svih vremena.

Fascinantna stvar sa filmom ‘Infinity War’ je ta što on ne funkcioniše bez osamnaest filmova koji su izašli prije njega. I to iz više razloga.
Kao prvo, nećete biti u mogućnosti da pratite priču ako niste upoznati sa Marvelovim Univerzumom. Neke od prethodnih radnji filmova su referentne tačke ove svemirske sage, a tu su i drugi vitalni dijelovi koji ne mogu biti zanemareni.

Drugo, sav svijet koji je Marvel gradio u proteklih deset godina kulminira u filmu ‘Infinity War’. Da, znamo sve ove likove i (nadamo se) brinemo o njihovim međuljudskim odnosima i da li žive ili umiru, ali takođe prepoznajemo lokacije. Već smo bili na mnogim od ovih mjesta, i dodiruje nas jako kada ih uništi Thanosov bijes. Želimo da ova mjesta budu ponovo cijela u budućnosti.

https://youtu.be/6ZfuNTqbHE8

Još jedan razlog zašto ‘Infinity War’ funkcioniše tako dobro je taj što je Marvel konačno riješio problem zlikovca.Uprkos tome što je džinovski ljubičasti humanoid sa sjajnom rukavicom i bradom sa kojom biste mogli rezati čelik, Thanos je najproračunatiji, najdopadljivi i najinteresantntiji zlikovac u historiji Marvelovog Univerzuma.
Možda nećete biti na njegovoj strani, ali pred kraj filma ‘Infinity War’ njegove namjere će biti kristalno jasne.
Thanos je heroj svoje vlastite priče.

Ali pravi je trik u tome koliko je ‘Infinity War’ dao vremena svakom značajnom junaku. Iako neka od značajnijih imana dobijaju više vremena, ipak svaki od junaka ima svoje momente u filmu. Ovo je jednako nastavak Avengersa, kao što je i nastavak Guardiansa, kao i nastavak svakog pojedinačkog filma poslije Iron Mana.

I opet ne izgleda pretjerano. Donosi koherentnu priču od početka do kraja, koristi više akcije, više humora i više drame (obično tim redoslijedom). Možda je najduži film Marvelovog Univerzuma, ali vrijeme prolazi nevjerovatno brzo, i ako ste ljubitelj ovog univerzuma, željećete još …

Originalna recenzija na Yahoo