‘Avengers: Endgame’, emotivan kraj najvećeg superherojskog spektakla (recenzija)

Ovakvo uzbuđenje publike pred kinom vidio sam samo u nekoliko slučajeva: kada su se prikazivali posljednji Matrix, Gospodar prstenova i Harry Potter. Publika je nestrpljivo čekala da pogleda ono što ih neće uopšte razočarati: kraj najvećeg superherojskog spektakla. I očekivanja su bila potpuno opravdana, ‘Avengers: Endgame‘ zaista je jedno od najvećih i najboljih filmskih superherojskih ostvarenja ikada.

Od 2008. godine i filma ‘Iron Man‘ razvija se Marvelov filmski univerzum. Od tada je snimljeno 22 filma u ovom serijaju, a posljednji Osvetnici vrhunac su tog univerzuma, pa ostaje nejasno u kojem bi smjeru mogli dalje da se razvijaju Marvelovi filmovi, i šta je sljedeće što će da nam ponude.
Do sada su filmovi iz ovog serijala zaradili više od 18 milijardi dolara …

Ali da se vratimo filmu ‘Endgame’…
Film počinje tamo gdje završava ‘Infinity War’. Pola superheroja zajedno sa ostatkom stanovnika univerzuma je nestalo. Thanos je ostvario svoj cilj i prepolovio ukupan broj svih živih stvorenja sa ciljem da samom životu da više vremena da se razvija dalje.

Od superheroja preživjeli su Captain America, Thor, Black Widow, Hawkeye, Iron Man, Rocket Raccoon, i nedavno regrutovana Captain Marvel. Oni će pokušati pet godina nakon kobnog događaja da poprave štetu koju je Thanos počinio, a jedini način da to učine je da putuju kroz vrijeme, te da pokušaju da prevare i zaustave Thanosa. I tada počinju razni izazovi i problemi …

Za razliku do ostalih Marvelovih filmova ‘Endgame’ nam nudi dosta drame i emocija, pa često imate osjećaj da gledate neku dramu a ne naučno-fantastični akcijski film. Ali ne dajte da vas to prevari; svo vrijeme scene su ispunjene prelijepim efektima tako da naučna fantastika ne mora da podrazumijeva nužno i akciju, već može biti prelijepa i dok stvari potpuno ‘miruju’.

Film nas stalno vozi iz prošlosti u budućnost, i obratno. Oni koji nisu gledali prethodne filmove trebali bi da ih pogledaju zbog razumijevanja same priče. Sa druge strane fanovi Marvelovih filmova dobiće pravu poslasticu jer će imati priliku da iz drugih uglova posmatraju neke od scena iz prethodnih filmova.

Naglašene i jake emocije zaista su ispunile skoro cijeli film, koji je pored oproštaja i svojevrsni pogled na ono što je bilo u prethodnim ostvarenjima. Važno je jedino da u filmu nema patetike koja bi da je uopšte prisutna sigurno uništila sve što vrijedi u filmu.

Humor je, naravno, vrhunski. Svakako on je i jedan od odbrambenih mehanizama likova koji ne mogu da se pomire sa porazom i koji strahuju od neprijatelja kojeg ne može da porazi ništa živo i niko živi.

Thanos ostaje dosljedan svojoj ideji i cilju, sve do samog kraja. Dostojanstven, skoro nepobjediv, grandiozan i ujedno tužan. On prihvata svoju sudbinu ma kakva bila, i slijedi svoje ciljeve bez obzira na cijenu …

U filmu se stalno smjenjuju superheroji: jedni odlaze drugi dolaze, i kao da tome nema kraja … Jedni oživljavaju, drugi umiru, te sve do samog kraja niste sigurni kakav bi mogao da bude ishod priče, a ni na samom kraju ne smijete sigurno tvrditi da stvari jesu onakve kakve su se odigrale…

https://youtu.be/TcMBFSGVi1c

Uglavnom, više detalja vam neću otkrivati zbog mogućih spojlera. Važno je samo napomenuti da film traje oko tri sata, i da je pravi užitak od početka sve do kraja.
Požurite i uživajte u filmu, jer ćete ga sigurno pamtiti dugo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *