Atomu Egoyanu uručeno Počasno srce Sarajeva

Photo by: klix.ba

Jednom od najplodnijih svjetskih reditelja, Atomu Egoyanu, danas je uručeno Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ovim je otvoren program “Posvećeno” (“Tribute to”) 21. Sarajevo Film Festivala. U okviru ovog programa biće prikazana tri od 15 ostvarenja ovog autora.

Nagradu Atomu Egoyanu uručio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra izjavivši:

‘Davanjem ove nagrade želimo da odamo počast jednom od najznačajnijih savremenih filmskih autora, koji nije samo pozorišni i operni režiser, nego i vizuelni umjetnik, pisac i profesor filma. Zovu ga majstorom vizualnih i jezičkih pripovijedanja i mi se slažemo s tim.’

Preuzimajući nagradu Atom Egoyan je izjavio: ‘Ovaj je Festival nastao iz strasti i otpora nasilju protiv ljudskog duha. Ljudi su u podrumima priređivali projekcije usred noćne more koja ih je okruživala. Ovo mi je najsnažnije priznanje koje sam mogao dobiti. Hvala vam puno, ova mi nagrada zaista jako puno znači.’

“Egzotika” naziv je prvog ostvarenja koje će biti prikazano festivalskoj publici, a uslijedit će još Egoyanovi filmovi “Ararat” i “Slatka budućnost”.

Ostavite komentar