Asghar Farhadi, kandidat za Oscara, neće moći prisustvovati dodjeli nagrade zbog Trumpove zabrane

Irasnki režiser Asghar Farhadi ovogodišnji je kandidat za prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku (The Salesman), ali neće moći prisustvovati svečanoj ceremoniji dodjele nagrade krajem februara zbog najnovije odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump je jučer potpisao nalog za zabranu ulaska muslimanskim državljanima iz sedam zemalja, među kojima je i Iran, čiji je državljanin i Farhadi.

Tako državljani Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena naredna četiri mjeseca neće moći ući u SAD, dok je zabrana za državljane Sirije na neodređeno vrijeme. Trump je svoju odluku opravdao kao neophodan čin kako bi se borili protiv radikalnih islamskih terorista.

Prethodno je glumica Taraneh Alidoosti, koja je nominovana za Oscara za ulogu u filmu ‘The Salesman‘, odlučila bojkotovati ceremoniju dodjele Oscara zbog Trumpovih uvođena restrikcija migrantima Srednjeg Istoka.

Režiser filma ‘The Salesman’, Asghar Farhadi, osvojio je Oscara 2012. godine za film ‘A Separation’, i dobio je nevjerovatno pozitivne kritike za film ‘The Salesman’.

Ovogodišnja dodjela Oscara bit će održana 26. februara.