Vijesti

Apsolutna dominacija: Sedam Oscara za film “Everything Everywhere All at Once”

Noćas je u Dolby Teatru u Los Angelesu održana ceremonija dodjele Oscara, a najboljim filmom proglašen je “Everything Everywhere All at Once“, a pored Oscara za najbolji film osvojio je još šest Oscara, uključujući najbolju režiju i najbolju glumicu.

Počevši u jedan sat iza ponoći pa sve do četiri sata ujutro trajala je najiščekivanija večer u svijetu kinematografije tokom koje su proglašena najbolja filmska ostvarenja za proteklu godinu.

Listu ostvarenja koja su obilježila 2022. godinu predvodi film “Everything Everywhere All at Once” koji je proglašen najboljim.

Zlatni kipić za najboljeg glumca osvojio je Brendan Fraser za ulogu u filmu The Whale.

Najboljom glumicom na ovogodišnjoj dodjeli Oscara proglašena je Michelle Yuoh zahvaljujući ulozi u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

Nagradu za najbolji originalni scenarij dobio je pobjednik večeri “Everything Everywhere All at Once”, a za najbolji adaptirani scenarij odnio je film “Women Talking.

Nagradu za najbolju režiju i najbolju montažu dobio je očekivano film “Everything Everywhere All at Once”, Paula Rogersa.

Najbolji strani film je Na Zapadu ništa novo koji je osvojio i Oscara za najbolju filmsku fotografiju.

Za najbolje sporedne uloge nagrađeni Ke Huy Quan u kategoriji muškaraca, a Jamie Lee Curtis u kategoriji žena. Oboje su nagrađeni za uloge u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

Oscara za najbolje vizuelne efekte dobio je Avatar: The Way of Water.

Najbolji dugometražni animirani film je Pinocchio Guillerma del Tora, a kratki ide u ruke ekipe filma “The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”.

Za najbolju originalnu filmsku muziku nagrađen je ponovno film “Na Zapadu ništa novo” koji je osvojio i Oscara za najbolji produkcijski dizajn odnosno scenografiju.

Najboljim dokumentarcem proglašen je Navalny, film Daniela Rohera o ruskom oporbenjaku Alekseju Navalniju i pokušaju trovanja od strane Vladimira Putina. Najbolju kostimografiju ima film Black Panther: Wakanda Forever, a za najbolju šminku i frizuru nagrađen je “The Whale”.

Najbolja originalna pjesma je “Naatu Naatu” iz filma RRR, a nagradu za najbolji zvuk u filmu dobio je film Top Gun: Maverick.

Ostavite komentar