Antonijević koji je snimio film o Dari u logoru, na tv-u ismijava logore u BiH

Režiser filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević bio je gost jutarnjeg programa “Dobro jutro Srbijo” na Happy TV, a ugostio ga je Milomir Marić, koji je široj javnosti poznat po nacionalističkim i pročetničkim izjavama.

Iako je u emisiji trebao govoriti o “Dari iz Jasenovca” te o tome kako je sniman film, na koje su to prepreke nailazili i s kakvim se kritikama susreo nakom premijere filma, Antonijević je, na Marićevu inicijativu, u jednom trenutku emisije odlučio promijeniti temu i razgovor preusmjeriti na logore u okolini Prijedora, koje su Srbi osnovali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Razlog je taj što je “Dara iz Jasenovca” ispala iz utrke za nagradu Oscar, dok se bosanski film “Quo vadis, Aida?” smatra jednim od najozbiljnijih kandidata za zlatni kipić. Potaknuti ovom činjenicom, Marić i Antonijević su govorili o uroti “cijelog svijeta protiv Srba”, navodeći da svi pokušavaju Srbe prikazati zločincima u proteklom ratu, što je, kako su zaključili, sve propaganda.

Prema Marićevom mišljenju, logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz čiju je golgotu prošlo na hiljade Bošnjaka i Hrvata, od kojih su mnogi ubijeni na najzvjerskije načine, nisu bili nikakvi koncentracioni logori, nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo tražili utočište i sigurnost.

“Tu su se oni sklanjali da ih, znate, ne bi ko ubio”, rekao je Marić. Nije precizirao ko ih je to htio ubiti.

Još skandaloznija je izjava Gage Antonijevića koji je rekao da je predsjednik Udruženja logoraša Kozarca Fikret Alić, “čovjek iza žice” sa čuvene fotografije britanskih novinara, koja je 1992. godine obišla svijet, mršav jer boluje od tuberkuloze, na što je Marić odgovorio da su ga “izveli, nahranili i onda vodili po cirkusima”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *