Antologija filmskih promašaja

francois-forestierOriginalna ideja francuskog novinara Françoisa Forestiera nasmijala je i zabavila brojne filmofile.
Knjiga pod nazivom “101 promašaj”. Antologija tužnih a opet smiješnih filmova” najprije podvlači da ne treba izmješati loše filmove, sa promašenim! Prvih ima mnogo dok su drugi neprocjenljivi. François Forestier novinar pariškog l’Obs-a ih uporno nastoji pronaći i objaviti. On voli peplume pa kaže da “Faraon” naliči na staru kuhinjsku spužvu a nema milosti ni prema francuskim, policijskim filmovima iz 50 godina prošlog stoljeća, u kojima je glumio Edie Constantine.

Što je veći promašaj to je gore poput njegovog najdražeg “Oh!Qué Mambo” sa Darijem Moreno, rijetkim ostvarenjem Johna Berry. U ostvarenjima te vrste često glumi Mickey Rourke a prisutvo Bruce Willisa u castingu, također je dobar znak da promašaj nije daleko. Isto je i sa Michèle Mercier, glumicom starije generacije dok je Florinda Bolkan, dobila visoku ocjenu za promašaj “Flavia”.
Forestier strastveno i sa obarajućim humorom opisuje “Surf Nazis Must Die”, Poznajete li “Terror of Tiny Town”, glazbeni western sa patuljcima pa “Shena, kraljica džungle”? Ostvarenja poput “Zabriski Most” i “Easy Rider” nisu posteđena čak ni poznati Resnais. Navodno i Bunuel nije uvijek na razini. “Teška hrana” poznatog Ferrerija je također kritizirana.

Sloboda izlaganja i siguran ukus pa enciklopedijska kultura, proizveli su poseban volumen koji nas osvećuje zbog dugotrajnog proučavanja Pasolinijevih remek-djela ili izlaganja Robbe-Grilleta.
Autor žali za izčeznućem filmskih promašaja koji su prema njegovom mišljenju u opasnosti jer se oni iza kamera, uzimaju za ozbiljno. Novinar upotrebljava posebne jezičke izraze, igru riječi i čuvene filmske replike: “Da se glupost prodaje na kilograme, ti bi odavno bio u trgovini”!
U jednom nastavku se pominje i Brigit Nielsen. Za zaboravne: radi se o visokoj plavojki, koja je između ostalih bila i sa Stalloneom. Smijeh je zagarantovan.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *