Andy Serkis će online pročitati cijelog “Hobbita” u humanitarne svrhe

Britanski glumac Andy Serkis u petak će na YouTubeu čitati roman “Hobbit” autora JRR Tolkeina iz 1937. godine, kako bi prikupio novac za humanitarne svrhe.

LOS ANGELES, CA – NOVEMBER 05: Actor Andy Serkis attends SAG-AFTRA Foundation Conversations screening of “War For The Planet Of The Apes” at SAG-AFTRA Foundation Screening Room on November 5, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Vincent Sandoval/Getty Images)

Najavljeno je da će roman čitati od početka do kraja, bez pauze i to bi trebalo trajati 12 sati.

Ovaj je glumac najviše prepoznatljiv po ulogama Smeagola i Golluma u filmovima “Gospodar prstenova” i “Hobbit”. Novac koji će skupiti ići će u humanitarne organizacije Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog kraljevstva “Together” i “Best Beginnings”, piše CNN.

I want to take you on one of the greatest fantasy adventures ever written. Join me for a 12-hour armchair marathon reading of “The Hobbit”, in aid of two amazing charities which are doing extraordinary work right now to help those most in [email protected] @bestbeginnings #hobbitathon

“Toliko nas se bori u izolaciji u ovim vremenima. Iako su vremena teška, želim vas povesti u jednu od najboljih fantastičnih avantura koja je ikada napisana. Pridružite mi se u 12-satnom maratonu iz fotelje, koji će nas odvesti širom Međuzemlja. Istovremeno ćemo pokušati skupiti novac za dvije fantastične humanitarne organizacije koje rade nevjerovatan posao i pomažu svim kojima je to potrebno”, poručio je Serkis.

Ranije ove godine Serkis je dobio nagradu Bafta za izvanredan doprinos kinematografiji, i to za svoj rad na filmovima “King Kong” i “Planet majmuna”, ali i za ulogu Golluma.