Amerikanci u Sarajevu snimaju film ‘Bearing Witness’, istinitu ratnu priču o opsadi grada

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je počelo snimanje filma “Bearing Witness”, zasnovanog na istinitoj ratnoj priči novinarke Aide Čerkez. Režiju filma potpisuje Joseph Pierson, a glavne uloge u filmu igraju Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija i Jasna Žalica.


Tema filma donosi detalje iz agresije na BiH i opsade Sarajeva u periodu od 1992 – 1995 godine, a temelji se na priči i iskustvu svjetski poznate novinarke Aide Čerkez iz Sarajeva, koja je bila ratni reporter. Film govori o njoj i njenoj familiji koja je otišla iz okupirane bh. prijestolnice, pa i njen mali sin, dok je ona ostala da služi profesiji i pomaže u širenju istine i odbrani rodnog grada i domovine.

Aidu u filmu tumači poznata glumica iz Hrvatske, Zrinka Cvitešić.

– Priča je rađena po novinarki Aidi Čerkez i po njenoj situaciji i poziciji koja je bila tu za vrijeme rata u Sarajevu. Ja igram nju. Mislim da je napravljen jako dobar posao i prije nego su glumci došli na set, obzirom da je Aida sudjelovala od početka u procesu i pisanju scenarija, i u tome šta zapravo ona želi reći kroz sve to. Ona je tačno znala šta hoće i jasno je to prenijela reditelju i ekipi. Ona je sa nama od prvog dana na setu, govori šta se dogodilo, kako se dogodilo, tako da što se toga tiče sve je u dobrim rukama- kazala je Cvitešić za faktor.ba.

Rade Šerbedžija u filmu glumi Ismeta, starog čovjeka koji ima devedeset godina, a riječ je o jednom posebnom čovjeku, koji ima svoje neke stavove u životu koji su u tim godinama impresionirali mladu novinarku Aidu. Na neki način upravo je Ismet nju podržao u tome da nastavi sa svojom angažiranošću i borbom protiv rata, za bolji svijet… hodajući po ratištima širom Bosne i Hercegovine.

– Film je iskustvo novinarke koja je radila za Associated Press Aide Čerkez. To je o njenom iskustvu tokom rata, ali je i priča o tome kako preživjeti u vremenu rata. Ovo mi je prvi put da snimam u Bosni i veoma je lijepo iskustvo. Veoma profesionalna ekipa je sa mnom, glumci posebno- istakao je Pierson.

Film će se u Sarajevu snimati do 25. juna, a produkciju potpisuju američka produkcijska kuća “Cypress Films” i iz BiH “Deblokada“ iza koje stoji naša nagrađivana rediteljica Jasmila Žbanić i njen suprug Damir Ibrahimović.