Američko Udruženje filmskih glumaca objavilo nominacije

Porodična drama smještena u Novoj Engleskoj “Manchester by the Sea” reditelja Keneta Lonergana dobila je danas najviše nominacija za nagrade američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG).

Taj film je dobio četiri nominacije za najbolju glumačku postavku, najboljeg glumca Kejsija Afleka, i najbolju sporednu žensku i mušku ulogu za Mišel Vilijams i Lukasa Hedžisa, objavljeno je danas u Zapadnom Hollywoodu California.

Priča o odrastanju “Munlajt” (Moonlight) i adaptacija Denzela Washingtona “Fensis” (Fences) slijede sa po tri nominacije, uključujući i za ukupnu postavku.

Oni će se takmičiti u toj kategoriji sa filmom “Hidden Figures”, zasnovanom na istinitoj priči iz američke svemirske agencije NASA, i porodičnom dramom “Captain Fantastic”.

Dvadesetreća ceremonija dodjele nagrada američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG) biti će održana 29. januara u sali Šrajn u Los Angelesu, a uživo će je prenositi televizije TNT i TBS.

Za prestižnu nagradu glumačke postavke nije nominovan mjuzikl “La La Land”, koji je Udruženje filmskih glumaca nominovalo za glavne uloge, za Emu Stoun i Rayana Goslinga. “La La Land” je dobio i najviše nominacija za Zlatni globus, koje su objavljene prije dva dana.

U prošlosti nominacije za SAG nagrade predstavljale su dobru osnovu za prognozu ko će biti nominovan u četiri glumačke kategorije za Oskara.

Dok su nominacije za neke kategorije bile uveliko očekivane, kao što su nominacije za najbolju žensku sporednu ulogu za Mišel Vilijams, za Naomi Haris u filmu “Moonlight”, za Nicole Kidman u filmu “Lion’s” i Oktaviju Spenser iz filma “Hidden Figures”, neke su predstavljale iznenađenje.

U kategoriji za najbolju glumicu Anet Bening nije dobila nominaciju za rolu u filmu “20th Century Women”. Vjeruje se da će Bening sigurno biti nominovana za Oskara i vjeruje se da će ona biti glavna konkurencija favoritkinjama za Oskara Natali Portman za film “Džeki” i Emi Stoun za film “La La Land”, a obje su danas dobile SAG nominacije za najbolju žensku ulogu.

Umesto Anet Bening američko Udruženje filmskih glumaca nominovalo je za najbolju glumicu pored Natali Portman i Eme Stoun još Emili Blant iz “Devojka u vozu” iako je taj film mlako primljen, Meril Strip za “Florens Foster Dženkins” (Florence Foster Jenkins), i Ejmi Adams za “Arajval” (Arrival).

Za glavnu mušku ulogu nominovani su Kejsi Aflek, Rajan Gosling, Endru Garfild (Hacksaw Ridge), Vigo Mortensen (Captain Fantastic) i Denzel Vašington.

U kategoriji televizijskih nominacija nove serije “The Crown”, “Westworld” i “Stranger Things” dobile su po tri nominacije, uz “The People v. O.J Simpson:American Crime Story” i “Igre Prestola” (Game of Thrones).