Home / Vijesti / Box Office / Američka kina ostvarila najgoru zaradu u posljednjih 17 godina

Američka kina ostvarila najgoru zaradu u posljednjih 17 godina

Ljetna sezona u američkim kinima završena je sa najgorom zaradom u posljednjih 17. godina. Konstantno loši rezultati zasigurno su alarm koji treba da upozori američku filmsku industriju da nešto opasno ne štima kod njih.

Osim beskrajnih nastavaka filmova koji su jako loše prihvaćeni kako kod publike tako i kod kritičara, jasno je vidljiv nedostatak novih ideja kao i neka vrsta straha da se uvede nešto novo u američke filmove.
Zato se konstantno snimaju filmovi po ustaljenim šablonima, što je do sada bila uspješna formula koja je donosila novac, ali je sve češće u skorije vrijeme formula koja donosi milionske gubitke produkcijskim kućama.

Američka filmska industrija koja je do nedavno neprikosnoveno vladala svijetom filma, po prvi put u posljednjih 16 godina će da zaradi manje od 4 milijarde dolara.
Treba napomenuti kako bi mnogi blockbusteri doživjeli potpunu propast da su se oslanjali isključivo na zaradu u američkim kinima. Nemali je broj slučajeva u kojima najskuplji blockbusteri propadaju u američkim kinima, ali pronalaze spas u ostatku svijeta. U skorije vrijeme i ostatak svijeta je sve manje zainteresiran za njihove blockbustere, pa će stvari zasigurno morati da se mijenjaju ukoliko ne žele da dožive potpunu propast.

Sa druge strane, međunarodne kinoblagajne bilježe porast prodaja ulaznica, pa samim tim i profit. Jedno od najznačajnijih filmskih tržišta na svijetu zasigurno je kinesko tržište, koje ne samo da nerijetko spašava američke filmove od propasti, već i vlastite filmove čini uspješnijima nego ikada. Tako recimo u 2017. godini po prvi put u historiji kineskih filmova jedan film se jako približio magičnoj cifri od 1 milijardu dolara. Riječ je o filmu ‘Wolf Warrior 2‘ koji je već zaradio 815 miliona dolara, i još uvijek svake sedmice zarađuje milione.
Kina ima još nekoliko filmova koji su ove godine premašili zaradu od 100 miliona dolara, a to su: The Great Wall (331,9 miliona dolara), Kung Fu Yoga (254 miliona dolara), Journey to the West: The Demons Strike Back (246 miliona dolara), Duckweed (151 milion dolara), Buddies in India (109 miliona dolara), Wu Kong (103 miliona dolara), Railroad Tigers (102 miliona dolara).
Poređena radi: Najgledaniji film u američkim kinima je Beauty and the Beast (2017) sa zarađenih 506 miliona dolara, dok je najgledaniji film u kineskim kinima Wolf Warrior 2 sa zarađenih 810 miliona dolara.

Protekli vikend dvanaest najgledanijih filmova u američkim kinima zajedno su zaradili 51.5 miliona dolara, što je najgori rezultat od 2000. godine.

Prve dvije pozicije zauzeli su The Hitman’s Bodyguard i Annabelle: Creation. Prvi film je zaradio 10,2 miliona dolara, dok je drugi zaradio 7,3 miliona dolara.

Treća pozicija pripala je filmu Wind River sa 5,8 miliona dolara; četvrta filmu Leap! sa 4,8 miliona dolara, dok je peti Logan Lucky sa 4,4 miliona dolara.

Deset najgledanijih filmova u SAD i Kanadi protekli vikend (zarada u milionima dolara):

1. The Hitman’s Bodyguard – 10,2
2. Annabelle: Creation – 7,3
3. Wind River – 5,8
4. Leap! – 4,8
5. Logan Lucky– 4,4
6. Dunkirk – 4,1
7. Spider-Man: Homecoming – 3,6
8. The Emoji Movie – 2,4
9. Despicable Me 3 – 2,3
10. Girls Trip – 2,3