Almir Ajanović – Biografija

Almir AjanovićAlmir Ajanović je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih autora i kompozitora rođen 24. novembra 1975. godine u Sarajevu. Na estradnoj sceni se pojavio kao šesnaestogodišnjak 1992. godine kao član i vođa grupe „Staklena zvona“, koja je ugašena kada je počeo rat. Sa početkom rata Ajanović odlazi u Švedsku i završava muzičku školu za producenta, a sa tamošnjim muzičarima osnovao je novu verziju grupe “Staklena zvona” i svirao širom Švedske. Potom se odlučio na solo karijeru 2003. godine kao Don Almir i nakon dugih 12 godina izdaje svoj prvi album „Moja duša bosanska“ i započinje solo karijeru 2003. godine kao Don Almir.
U svojoj karijeri do sada je napisao i komponovao preko 200 pjesama za poznata imena iz zemlje i regiona. Također je i autor pjesme koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2016. godine u Stockholmu.

Ajanović svoj doprinos muzičkoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini u zadnjem periodu daje i kao predsjednik Upravnog Odbora kolektivne organizacije za zaštitu prava izvođača muzičkih dijela AIS.
Nakon 2008. godine okrenuo se producentskom radu i osniva studio „Tempo“. Dok 2013. godine mijenja imidž i ostaje samo Almir, a odbacuje „Don“.

Tok karijere od 2002 godine, sa albumima i pjesmama:
– Od 2002. godine živi na relaciji BiH – Švedska i nastavlja domaću pop karijeru, sa pjesmama „Sve što imam ja“, „Gdje si ti“ i „Dođi do mene“
– 2003. godine nastupio je na festivalu u Bihaću sa pjesmom „Oprosti mi“
I dalje nastupajući pod imenom „Staklena zvona“
– 2004. godine kao Don Almir objavio je svoj debi album „Moja duša bosanska” za Muzičku produkciju Javnog RTV servisa, na kom su se ponovile pjesme poznate od ranije, a to su: „Dođi do mene”, „Oprosti mi”, a posebno su se izdvojile „Odlazi”, „Ako umrem mlad”, „Sarajevo” „Moja duša bosanska” i „Sve što sada želim”.
Don se tokom 2005. i 2006. godine fokusirao na festivale.
– 2005. godine ponovo nastupa na festivalu u Bihaću sa pjesmom „Samo bol”
– 2006. godine na istom mjestu nastupa sa Hankom Paldum u duet pjesmi „Ja nemam snage“
– 2006. godine nastupa na bosanskohercegovačkom radio-televizijskom festivalu sa pjesmom „Ostani“
– U periodu od 2007. do 2009. godine djelovao je kao izvršni producent festivala narodne muzike „Vogošća” te je solističku karijeru malo ostavio po strani.
– 2008. godine izlazi njegov drugi studijski album „Ako je suđeno da” (Hayat Production)
– Sa tim albumom ponovio je uspjeh debi albuma, a posebno su se ovaj put izdvojile pjesme „Ako je suđeno da”, „Nema moje drage”, „Ne daš mi da te zaboravim”, „Laganim korakom” i „Starac na cesti“.
– 2010. godine nastupa na bosanskohercehovačkom radio-televizijskom festivalu sa pjesmom „Volim te do grijeha“.
– 2011. godine izdao je pjesmu „Ateriraj”,
– 2012. godine izlazi njegov singl „Bio sam ti drag“.

Nagrade koje je dobio:
– 2006. godine na festivalu u Bihaću za duestku pjesmu sa Hankom Paldum dobija Prvu nagradu publike za pjesmu „Ja nemam snage“
– Također sa pjesmom „Ja nemam snage” osvojio je nagradu za najbolji tekst i na festivalu u Novom Pazaru.

Ostavite komentar