Albert Schultz optužen za seksualno uznemiravanje

Četiri kanadske televizijske i pozorišne glumice podnijele su odvojene građanske tužbe protiv glumca Albert Schultz-a, prema izvještaju CBCG. Tužbe navode 30 zasebnih incidenata seksualnog zlostavljanja u toku 13 godina od 2000. do 2013. godine. Incident se dogodio dok su žene radile u produkciji s Toronto-om Soulpepper Theatre Company tokom Šultzovog mandata kao umjetničkim direktor. Glumice su Kristin Booth, Diana Bentley (Netflix’s “Frontier”), Hannah Miller (“Saving Nope”) i Patricia Fagan (“Mardi Murdoch”).

“Albert je serijski seksualni predator koji … ima razvijene metode za ciljanje glumica i privlači ih u situacije koje smatra optimalnim za seksualno uznemiravanje i napad na njih”, prema kopiji tužbi koje je dobila CBCG.

Patricia Fagan navodi da ju je Schultz konstantno “ismijavao, omalovažavao i maltretirao” zbog čega se osječa ranjivo. Tokom probe za produkciju Soulpeppera “Twelfht Night” 2000. godine, Fagan kaže da je Schultz uz nju prislanjao penis. “Takođe kaže kako da je Schultz uhvatio ispod suknje”. Kristina Booth iznosi skoro iste tvrdnje protiv Schultza, detaljno navodeći više slučajeva uznemiravanja, neželjene poljupce i komentarisanje njenog tijela od strane Schultza.

Schultz je istaknuta figura u kanadskoj pozorišnoj zajednici i izvršni producent CBC komedije “Kim’s Convenience.” Pojavio se u šestom dijelu Netflixovog “Alias ​​Grace”, pored mnogih drugih kanadskih televizijskih kredita.

Ni Schultz niti Soulpepper još uvijek nisu dali izjavu. CBC je kontaktirala tri osnivača Soulpeppera, koji su objavili izjavu, koja ide u prilog tužilaca. “Seksualno uznemiravanje na radnom mestu ne može se tolerisati. Svako “, stoji u izjavi.