Vijesti

Alban Ukaj na festivalu u Cannesu s ekipom filma “Tori et Lokita”

Alban Ukaj, glumac rođen u Prištini, a živi u Sarajevu, trenutno učestvuje na Filmskom festivalu u Cannesu s ekipom filma “Tori et Lokita”.

Režirali su ga Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne. Govori o problemima mladića koji su otišli iz Afrike i počeli živjeti u egzilu u Belgiji. Premijerno je prikazan jučer. Pored Ukraja, uloge su ostvarili i: Claire Bodson, Charlotte De Bruyne, Tijmen Govaerts, Mbundu Joely, Nadege Ouedraogo, Pablo Schils, Baptiste Sornin i Marc Zinga.

“Braća Dardenne su učitelji, dobri prijatelji i sjajni režiseri. Spadaju među najveće intelektualce koje poznajem. S njima sam prošao kroz novu školu glume. Kada radite s njima, nije toliko važno razmišljati o pojedinačnim scenama nego o značaju cjelokupne priče. Najbitnije ju je ispričati, vi postajete dio nje”, kazao je Ukaj u izjavi za France TV.

Dodao je da je odgovornost umjetnika da budu glasni, odnosno da pričaju o društvenim i političkim problemima, koji se u posljednjih nekoliko godina dešavaju širom svijeta.

“Sretan sam što sam imao priliku da radim s ljudima koji su toliko moćni i koji se ne boje glasno reći ono što misle. Oni govore o manjinama, odnosno ljudima na marginama”, rekao je.

Ovo je drugi put da je Ukaj dio Filmskog festivala u Cannesu s braćom Dardenne. Prvi put su ovdje gostovali 2008. godine s filmom “Lorna’s Silence”.

“Nakon 13 godina sam ponovo ovdje. Nakon pandemije se napokon osjećam slobodno i volio bih ponovo doći”, zaključio je Ukaj.

Podsjećamo, Filmski festival u Cannesu će trajati do 28. maja.

Inače, glumac je na premijeri svog novog filma nosio odijelo bh. brenda Kaftan studio, čije su osnivačice Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić. One inače kreiraju vjenčanice i haljine, koje nose brojne poznate dame na cijenjenim festivalima širom svijeta. Ovo je prvi put da su kreirale muško odijelo.

Napišite komentar