Advokatica Harveya Weinsteina u završnim riječima okrivila žene

Advokatica Harveyja Weinsteina danas je optužila tužitelje za stvaranje svijeta u kojem “žene nisu odgovorne” za svoje postupke, kako se bližio kraj krivičnom postupku mogula.

Donna Rotunno, ključna članica Weinsteinovog tima za odbranu, danas se obratila poroti tokom iznošenja završnih riječi.

“Harvey, hvala”, rekla je poroti od sedam muškaraca i pet žena koji će odlučiti hoće li osloboditi ili osuditi producenta, podsjećajući ih da je njihova sudbina sada u njihovim rukama.

Rotunno je kazala porotnicima da je tužilaštvo ispričalo zlokobnu priču o čovjeku koji je tražio svoje žrtve stavljajući ih kroz niz testova.

“Ironija je u tome što su oni producenti i oni pišu scenario. U njihovom svemiru žene nisu odgovorne za muškarce s kojima flertuju, pozivnice za hotelsku sobu, avionske karte, poslove koje bi se nadali dobiti. U ovom svemiru nisu ni odgovorni za sjedenje za računarom i slanje emaila nekom širom zemlje”, kazala je Rotunno te pozvala porotnike da se oslanjaju na svoj zdrav razum dok procjenjuju slućaj.

Weinstein je optužen za silovanje žene 2013. godine i vršenje prisilnog seksualnog čina na drugoj ženi 2006. On se izjasnio da nije kriv i negirao sve navode o nesaglasnom seksu.

Očekuje se da će tužilaštvo sutra iznijeti svoje završne riječi, dok će sljedeće sedmice porota čuti upute suca Jamesa Burkea i započeti raspravu.