Filmovi za koje niste znali da su nastavci

Ovih devet filmova koji su nastavci, zapravo, niko nije znao da su nastavci. Ovi filmovi su službeni ili neslužbeni nastavci koji nisu bili najavljeni kao takvi. Da li je to štetilo njihovom uspjehu ili pomoglo, na vama je da odlučite.

1. “My Blue Heaven” je nastavak za “Goodfellas”

Vjerujte mi, iznenađeni smo koliko i vi. Kao što se ispostavilo, “My Blue Heaven”, objavljen PRIJE “Goodfellas”, tehnički je nastavak klasičnog gangsterskog epa Martina Scorsesea.

To je zato što se zasniva na istoj knjizi kao Goodfellas, ali pokriva period koji se dešava nakon završetka tog filma. Napisala ga je Nora Ephron, koja je kroz dubinsko istraživanje doprinijela Goodfellovom scenariju.

2. “The Silence Of The Lambs” je nastavak za “Manhunter”

“The Silence Of The Lambs” je jedan od najpriznatijih horor-trilera svih vremena.

Osvojio je Oskara za najbolji film, pored četiri druga Oskara. Ipak, rijetko se spominje kada ljudi razgovaraju o najboljim nastavcima koji su ikada napravljeni, uglavnom zato što su zaboravili da je zapravo bio nastavak Manhunter-a.

Definitivno ga vrijedi pogledati, ako niste do sada.

3. “The Colour Of Money” je nastavak za “The Hustler”

Uprkos činjenici da Paul Newman igra potpuno isti lik, mnogi fanovi “Color The Money-a” nisu shvatili da je film direktan nastavak “The Hustler-a”, uglavnom zato što većina njih nije ni rođena kada je original prikazan.

Hustler je izašao 1961. godine, Color of Money je u kinima prikazan 1986. godine – 25 godina nakon originala.

4. “Soldier” je nastavak za “Blade Runner”

Mnogo kritičara djelovalo je pod pogrešnim shvatanjem da je Blade Runner 2049 prvi nastavak Blade Runnera, zaboravljajući duhovno praćenje Paul WS Andersona, koji je upakiran u reference za posao Philipa K Dicka, a uključuje neke od Blade Runnerovih vozila kao dio dizajna i tehnički je u istom svemiru.

5. “Everybody Wants Some” je nastavak za “Dazed and Confused”

Godine 2016. Richard Linklater napravio je film o igračima bejzbola na fakultetu u Teksasu 1980. godine, koji je imao sličan ton jednog od njegovih ranijih filmova. Režiser smatra da “Everybody Wants Some” nije samo duhovni nastavak “Dazed and Confused”, koji prikazuje zadnji dan gimnazije 1976., već i njegovog drugog filma: “Boyhood”. To je zato što “počinje tačno tamo gdje se Boyhood završava s momkom koji se pojavljuje na koledžu i upoznaje svoje nove cimere i djevojku”.

6. “The Devil’s Rejects” je nastavak za “House Of 1000 Corpses”

Devil’s Rejects bio je hit za Break-Out za Rob Zombie, koji je zaradio 17 miliona dolara iz budžeta od 7 miliona. Imali su publiku izvan uobičajnih fanova horor filmova, a mi smo prilično sigurni da niti jedan od njih nije imao pojma da je to nastavak.

Malo je vjerovatno da su čuli za “House of 1000 Corpses”, jer ga je odbacio njegov studio, Universal.

Ipak, film funkcioniše bez ikakvog znanja o ranijoj obradi, sa svojim samostalnim zapletom, jedino što nastavlja je koncept serijskih ubistava iz prvog filma. Činjenica da je snimljena u potpuno drugačijem stilu, također je vjerojatno pomogla.

7. “Frost/Nixon” je nastavak za “Nixon”

“Nixon” Oliver Stonea završava sa ostavkom predsjednika. Nastavljen je putem televizijskih snimaka u Ron Howard-ovom “Fond / Nixon”. Dakle, iako su ih napravili sasvim različiti produkcijski timovi, sa potpuno drugačijim ulogama, tehnički, Howardov film je nastavak Stone-ovog.

8. “Last Flag Flying” je nastavak za “The Last Detail”

Nominovan za tri nagrade Oskara, među kojima je i najbolji glumac u glavnoj ulozi (Jack Nicholson), Najbolji glumac u sporednoj ulozi (Randy Quaid) i najbolje prilagođeni scenarij, filmska adaptacija romana Darryla Ponicsana, The Last Detail, i dalje se smatra jednim od najbolji filmovi iz 1970-ih.

Ponicsan je 2005. godine napisao nastavak knjige, sa istim likovima u starosti. Godine 2017. Richard Linklater je ovu knjigu adaptirao u Last Flag Flying, navodno napravio nezvaničan nastavak klasične drame koju niko nije mogao predvidjeti.

9. “S.W.A.T: Firefight” je nastavak za “S.W.A.T”

Biće vam oprošteno jer mislite da je S.W.A.T Firefight bio samo još jedan generički akcioni triler, pogotovo zato što se ne pojavljuje niti jedan glumac, niti se čak odnosi na prvi film u seriji. Ali, vjerovali ili ne, ovaj film predstavlja nastavak SWAT-a iz 2003. godine, u kojem su glumili Samuel L. Jackson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez i LL Cool J, inspirisan TV serijom (1975) istog imena. U Firefight-u su glumili Gabriela Machta, Karlija Popa, Giancarla Esposito i Kristanna Lokena, što je vjerovatno malo manje impresivno.